Hierom:
- Vlot geschreven verhaal over een boze en verwarde tiener op zoek naar zijn manisch-depressieve vader
- Maakt onderwerpen als ADHD en manische depressie/bipolariteit bespreekbaar
- Een climax die je omver blaast
Prangende vraag: Wie van de twee is echt? (p.41)
Eerste zinnen:
Mijn boterhammen had ik in de vuilnisbak gekieperd. Ik moest niet denken aan brood met wat dan ook erop. Ik moest ook niet denken aan brood in het algemeen; ik wilde een frikadel. We hadden een tussenuur en we wisten niet hoe snel we bij de snackbar moesten komen.
In de snackbar krijgt Ivan een telefoontje van zijn mama dat zijn leven helemaal op z’n kop zet. Zijn vader is weer eens verdwenen en zijn moeder maakt zich zorgen. Ivan moet naar huis komen om samen met zijn moeder en kleine zusje (Zus) op zoek te gaan. De tiener heeft geen zin in gedoe en is er klaar mee dat mijn vader steeds opnieuw tevoorschijn komt (en dan de leukste papa ter wereld is) en dan weer dagen wegblijft of in bed ligt. We komen te weten dat zijn vader manisch-depressief is en doorheen het boek wordt een beeld geschetst van de impact van de aandoening op de omgeving.
De dag was trouwens al stom begonnen: Ivan en zijn klasgenoten kregen de opdracht om een boek te schrijven. Horror voor Ivan, die ADHD heeft en zich nog geen kwartier kan concentreren. De titel bedenkt hij meteen in de klas: Dat stomme boek.
“Dit is het stomste boek dat je ooit in je handen hebt gehad. Het is zo stom dat het maar de vraag is of je het überhaupt moet lezen. Als je dat dan toch doet, kun je niet zeggen dat ik je niet heb gewaarschuwd. Een stommer boek bestaat er namelijk niet, echt niet, ik zweer het je…”
Het mag duidelijk zijn: Ivan is een tiener die alles maar stom vindt. Het is hij tegen de boze wereld. Hij besluit hun roadtrip op te schrijven die voert langs Maastricht en Aken tot in Berlijn. Ondertussen krijgen we een inkijk in zijn hoofd met gedachten die stuiteren en elkaar in de weg zitten: over zijn ADHD, het moeilijke leven met zijn vader die stand-upcomedian is, zijn verliefdheid op Anna en zijn rare klas. Tot overmaat van ramp ontmoet hij onderweg het Engelse meisje Jo, een ontmoeting die zijn leven nog meer door elkaar schudt.
Het komt tot een climax in Berlijn, waar zijn moeder Ivan en zijn zusje achterlaat in het hotel omdat ze hun papa gaat halen. Alleen. De gebeurtenissen die zich daarna afspelen, laten je allesbehalve koud. Het einde van het boek slaat in als een bom en zet alles in een nieuw perspectief. Dat is bijzonder knap gedaan van Tiny Fisscher.
Tiny Fisscher componeerde met Dat stomme boek een vlot leesbare roman voor tieners die moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaat. Dit boek is veel meer dan het verslag van een roadtrip: het is de zoektocht van een onzekere tiener naar een afwezige vader en alle emoties die daarmee gepaard gaan. De dialogen zijn bij momenten grappig en spitsvondig, maar het zijn de boosheid en stoerheid van de tiener die overheersen. Voor mij mochten er wel wat minder scheldwoorden gebruikt worden en de opeengestapelde problemen kwamen op een gegeven moment ongeloofwaardig over. Het waarom wordt op de laatste pagina’s wel duidelijk, dus lees vooral door tot het einde.
Tiny Fisscher viert in 2024 25 jaar schrijverschap. De heruitgave van Dat stomme boek kadert in dit feestelijk jaar. Het werd voor het eerst uitgegeven in 2013. Ik besprak eerder boeken van haar die je nog steeds in de boekhandel of bib vindt:
- Het geluk van Schildpad
- De droom van Schildpad
- Dit
- Prins zoekt Prins
- Vogel is dood
- De profeet
- Het kan ook andersom
- Kind van de rivier
Dat stomme boek (12+)
Tiny Fisscher | ISBN 9789021489742 | Volt | 158 p.
Met dank aan Volt voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.