4 nieuwe prentenboeken over doodgaan en rouwen

 

Ik mis Milo (4+)

Pim Lammers (tekst)  |  Sanne te Loo (ill.)  |  ISBN 9789045125879  |  Uitgeverij Querido

Als zijn schildpad doodgaat, voelt een jongen zich eindeloos verdrietig. Van zijn moeder mag hij een ander huisdier uitkiezen. Maar hoe kan een ander dier Milo nu vervangen?

Het knappe van dit prentenboek is dat het verlies en rouw op een heel toegankelijke manier bespreekbaar maakt. Iedereen die ooit afscheid nam zal zich herkennen in de goedbedoelde adviezen, de plannen voor de toekomst waar een eind aan komt, het verdriet dat soms heel fysiek wordt. Lammers maakte er een mooi en troostend prentenboek van.  Dit boek werd eerder besproken op mijn blog.

 

Het einde van Iemand (5+)

Floor Bal (tekst)  |  Grootzus (ill.)  |  ISBN 9789025776220  |  Gottmer

Dit boek gaat over Iemand die er niet meer is. Iedereen heeft een begin. En iedereen heeft een eind. Floor Bal schreef Het einde van Iemand toen haar dochter een tijdje heel veel vragen stelde over de dood. In haar boek geeft ze duidelijke antwoorden. Op geruststellende toon vertelt zij over sterven (het hart stopt met kloppen, de ogen zien niets meer,…), legt ze in een paar zinnen uit wat het verschil is tussen dood zijn, stuk gaan en slapen, en wat begraven of gecremeerd worden betekent. Nooit las ik een boek dat al die feitelijkheden in zo’n mooie zinnen kon vatten.

“Iedereen heeft een begin. En iedereen heeft een eind. De start van het leven is het vertellen waard. Dat begint met een geboorte. Met een baby en blijdschap. Maar dat eind, dat is ook een heel verhaal.”

De bijzonder poëtische prenten van Grootzus zijn daarbij als een zacht stukje mos waarop de woorden en zinnen landen. Prachtig hoe zij op elke pagina de juiste toon en kleur vindt in haar collages.

“Wie het leven achterlaat, komt nooit meer terug. Niemand kan vertellen wat er na de dood komt. Dat is niet eng. Het is niet raar. Het is alleen maar onbekend.”

Het einde van Iemand is een eerlijk en warm prentenboek over de dood. Een geschenk uit de hemel voor zoekende en vragende kinderen.

 

Vogel is dood (5+)

Tiny Fisscher (tekst)  |  Herma Starreveld (ill.)  |  ISBN 9789025776237  |  Gottmer

Dit boek opent met de veelzeggende prent van een vogel die op zijn rug ligt met de pootjes omhoog en de ogen gesloten. Pas op de volgende pagina begint de tekst. Twee vogels voeren een korte dialoog: “Vogel is dood.” “Wat zeg je nu?”. Dat is de start van het verhaal waar een bonte vogelbende constateert dat Vogel dood is en dus begraven moet worden. Terwijl ze samenwerken om de begrafenis voor te bereiden, kibbelen de vogels dat het een lieve lust is over wie zijn beste vriend was of over wie hem het meest zal missen.

“Kun jij al stoppen met huilen?”

“Nee, nog heel even.”

Het boek doet koel aan. De collageachtige prenten van Herma Starreveld bestaan uit harde lijnen en de dorre en grauwe omgeving waarin de vogels zich bevinden is niet meteen om blij van te worden.

De tekst is bovendien heel rechttoe rechtaan (“Geen ruzie maken. Vogel is dood.” Of “Ik vond het een klier.” “Hij jou ook!”). Toch zit er ook humor in de conversaties tussen de vogels, maar dat vormt een groot contrast met de tristesse van het verhaal. Wat de vogels zeggen is soms banaal, dan weer gepast, soms zo beledigend en spottend (“Een gat graven, vogel erin, zand erover.”), maar ook troostend. Voor mij bleek dit een te grote spreidstand, maar vermoedelijk is er een publiek die deze aanpak wel kan smaken.

Vogel is dood is een boek over wat er gebeurt wanneer een vogel doodgaat. Onomwonden.

 

Voor altijd dichtbij (6+)

Elvis Peeters (tekst)  |  Yule Hermans (ill.)  |  ISBN 9789401486767  |  Lannoo

Voor altijd dichtbij vertelt het persoonlijke verhaal van Yule Hermans over het verlies van een ouder. Het verhaal heeft maar één pagina nodig om de band die het hoofdpersonage Yule met haar moeder heeft, mooi weer te geven. Elke avond zoeken Yule en haar mama naar elkaar sproeten en verbinden ze tot ingebeelde figuren. Zo gaat het elke dag opnieuw, tot plots alles anders wordt.

We zien daarna hoe het huis van Yule gevuld wordt met mensen die soep of bloemen brengen, terwijl Yule en haar broertje aan de zijlijn toekijken. Ze lijken zo klein. Daarna verandert het huis en alles wat erin staat in glas: hard en doorschijnend. Elk warm contact met anderen in de weg staand.

“Bijna niemand durft het aan te raken, zo koud en breekbaar ziet het er uit.”

Pas helemaal op het einde verdwijnt de kilte en breekt de zon door. We zien een lachende en spelende Yule met sterretjes op haar snoet.

Er staat best veel tekst in dit boek, maar elk woord en elke zin staat op zijn plaats. Trefzeker vertelt het schrijversduo Elvis Peeters (pseudoniem van Jos Verlooy en echtgenote Nicole Van Bael) een verhaal van rouw en gemis.

“Papa probeert te glimlachen zonder dat het er uitziet als een barst in zijn gezicht.”

De verbluffende illustraties van Yule Hermans komen op dit grote formaat helemaal tot hun recht. Ze speelt een spel met perspectief en vat in een bijzonder kleurenpalet het contrast tussen gemis, leegte, liefde en warmte. De prent waar de doorzichtige schim van de moeder heel teder het glazen huis omarmt, is prachtig. Evenals de prent waar de felblauwe tranen van Yule het glazen huis vullen.

Voor altijd dichtbij is een prentenboek van hoog niveau dat de lezer meeneemt in een ontroerend verhaal van rouw en gemis.

Met dank aan de uitgeverijen voor de recensie-exemplaren.

Nog meer filosofie en boekentips? Snuister door onze blog.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.