Als er taart aan bomen kon groeien. Denkkaravaan leest: De droom van Schildpad (4+) + filosofische gespreksvragen

Hoera! Er is een tweede boek over Schildpad en zijn vrienden. Tiny Fisscher maakte opnieuw een verrukkelijk verhalenboek om te koesteren en vooral steeds opnieuw (voor) te lezen. Een groot applaus ook voor Barbara de Wolf die de tekst met bloedmooie, originele prenten in collage-stijl illustreert. Wat een topduo!

Het geluk van Schildpad werd in 2022 bekroond met een Zilveren Griffel. De opvolger De droom van Schildpad verdient de prestigieuze prijs wat mij betreft opnieuw. Meesterlijk hoe Fisscher poëzie, filosofie en taal vermengt in dialogen over de meest eenvoudige dingen. Zo is er Schildpad die zich op een dag niet lekker voelt, maar dat gevoel niet echt kan benoemen. Volgens Das is hij ongedurig. Samen proberen ze, al drijvend op de grote vijver, weer gedurig te worden. Of zittend aan de rand van die vijver mijmeren Das en Schildpad over kwijt zijn. Als je iets terugvindt waarvan je niet meer wist dat je het had, was je het dan kwijt of vergeten?

Elk verhaal onderzoekt de relatie tussen werkelijkheid en taal en Fisscher gebruikt daarvoor een hele rijke woordenschat. De poëzie en het taalplezier spatten van de pagina’s. Maar ze vergeet ook niet dat kinderen voor zichzelf kunnen denken en geeft hen daarvoor veel ruimte. Met heel veel respect voor hun leefwereld (doen alsof je taart eet, sorry zeggen, iets kwijt zijn en je afvragen waar het dan naartoe is,…), stimuleert ze kinderen en hun begeleiders om verder na te denken en dat denkplezier te vieren. Zo wordt deze verhalenbundel een ideale start om te filosoferen over o.a. ruzie maken, dromen, sorry zeggen en lachen.

De droom van Schildpad is een teder en fijngevoelig boek. Lief en speels. Om in je hart te sluiten en aan de hele wereld cadeau te doen. Warme aanrader.

Filosoferen met dit boek?

Download dan hier de filosofische gespreksvragen.

 

De droom van Schildpad (4+)

Tiny Fisscher (tekst)  |  Barbara de Wolf (ill.)  |  ISBN 9789493301047  |  Uitgeverij Samsara

Er werd een bladerfilmpje gemaakt dat je hier kan bekijken: https://youtu.be/NRUjfkHnjuQ

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Samsara voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.