Denkkaravaan leest: Het geluk van Schildpad (4+)

 

In het hoofd van Schildpad wonen de wonderlijkste woorden en gedachten. Hij kan opeens wakker worden met een woord in zijn hoofd (mooi), zegt zomaar ineens aardige dingen tegen iedereen die hij tegenkomt en wikt en weegt de juiste woorden voor een brief naar Das, … En dan gaat hij op onderzoek uit naar wat die woorden echt betekenen.

Dit boek bestaat uit 7 warme dierenverhalen die je doen nadenken over o.a. vriendschap, talenten, afscheid en geluk. Wat de verhalen zo uniek maakt, is de mooie vertelstijl van Tiny Fisscher die op een heel bijzondere manier gedachten aanreikt waarover jij dan weer kan nadenken en praten met jonge kinderen. Met een zacht pleidooi om het leven te nemen zoals het komt. Er zit geen expliciete les of moraal in dit boek, maar ik haalde er toch een boodschap uit voor mezelf: met verwondering en vriendelijkheid wordt het leven zoveel mooier.

‘Hoe gaat het, schildpad?’

Schildpad zucht.

‘Het kon beter.’

‘Wat scheelt eraan?’

‘Ik weet niet wat ik goed kan.’

Das kijkt verbaasd. ‘Dat weet ik wel.

Jij kunt heel goed traag zijn. En je denkt lang na voordat je iets zegt,

zodat je woorden altijd mooi zijn.’

Een extra pluim voor de eigenzinnige illustraties van Barbara de Wolf. Ze gebruikt een soort collagetechniek van papier. Heel bijzonder hoe zij de verhalen mee tot leven wekt en de emoties van de dieren op die manier weergeeft. Bekijk de illustraties met de nodige traagheid en je ontdekt een prachtige wereld van kleuren en vormen.

Schildpad kijkt over de rand van het nest. Zijn hoofd duizelt.

‘Duurt reizen lang?’ vraagt hij.

‘Zo lang als je wilt,’ antwoordt Eekhoorn.

Een boek om mee te nemen op de reis die het leven is. De verhalen in ‘Het geluk van Schildpad’ zijn een open uitnodiging om met kinderen in gesprek te gaan en wijze gedachten te ontdekken. Hoopvol en positief. Een prachtig boek om in huis te hebben!

Het geluk van Schildpad (4+)

Tiny Fisscher (tekst) en Barbara de Wolf (illustraties)

ISBN 9789493228429

Uitgeverij Samsara

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Samsara voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen