Waarom zijn we hier? Denkkaravaan leest: Dit.

Dit. is een leeftijdsloos boek vol ontroerende verhalen en filosofische uitspraken over levensvragen die iedereen zich wel eens stelt.

De korte verhalen staan los van elkaar, maar de dieren waarover ze gaan, komen wel steeds terug: een schildpad, das, zwaan, egel,… Zij voeren korte gesprekjes en proberen samen uit te vissen wat het allerfijnste moment is, wat er gebeurt als je dood gaat, hoe je weet of iemand je vriend is. Onder de lichtvoetige en soms grappige toon van de verhalen, schuilen diepgang en intense emoties.

In één van de verhalen droomt Schildpad dat Das van alles uitdeelt: het ruisen van de wind, zonnewarmte, verwondering, goedgelovigheid. Hijzelf krijgt vertrouwen, iets waar Das heel veel van heeft. Dat zou het begin kunnen zijn van een gesprek over wat je als mens allemaal kan uitdelen. Wat heb jij aan anderen te geven?

In een ander verhaal voelt Schildpad zich donker. Das adviseert hem om aan iets lichts te denken (zon, appeltje, dompelbadje). Wanneer Schildpad opnieuw zucht, schurkt Das zich tegen hem aan en zegt hij dat het niet geeft en het goed is. Een waardevolle boodschap in deze tijden. Is jouw aanwezigheid en aandacht soms niet voldoende wanneer een vriend het moeilijk heeft?

‘Waarom zijn we hier eigenlijk?’

‘In ieder geval voor elkaar.’

Op elke pagina vind je de dieren terug in fijngevoelige zwart-wittekeningen van Iris van der Veen: vaak zitten ze dicht bij elkaar, kijken ze elkaar aan of geven ze een knuffel. Het is die tederheid die ook in de tekst terugkomt, zonder zeemzoeterig te worden. De illustraties sluiten naadloos aan bij het poëtische karakter van het boek. Tiny Fisscher gebruikt wel vaker mooie woorden die je niet snel tegenkomt in het dagelijks leven en net daarom zo bijzonder zijn om opnieuw te ontdekken: onbestemd, weergaloos, lanterfanten, vakkundig, roffelen. Kinderen zullen niet meteen alle woorden begrijpen, maar dat laagje mysterie mag er gerust zijn.

De verhalen worden afgewisseld met korte bedenkingen en gesprekjes. Sommige daarvan toveren meteen een lach op je gezicht, bij andere moet je iets dieper nadenken om de betekenis ervan te ontrafelen of het woordspel te begrijpen.

‘Ik zou weleens veren willen in plaats van een schild.’

‘En dan?’

‘Dan kon ik vliegen.’

‘En dan?’

‘De wereld van boven bekijken.’

‘En dan?’

‘Niet zulke moeilijke vragen stellen.’

 

Dit. is een prachtig en ontroerend boek om telkens weer open te slaan als je troost, hoop of wijsheid zoekt. Alleen of samen, jong of ouder, op eigen tempo. Een verzorgde en mooie uitgave (met harde kaft) om vaak cadeau te geven en te blijven koesteren.

Dit.

Tiny Fisscher (tekst)

Iris van der Veen (ill.)

ISBN 9789493228641

Uitgeverij Samsara

Via deze link kan je het boek inkijken.

Met dank aan L&MBooks en Uitgeverij Samsara voor het inkijkexemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen