Omkeren is leuk! Denkkaravaan leest: Het kan ook andersom

Na het succes van de fraai geïllustreerde gedachten- en gedichtenbundel d i t., komen Tiny Fisscher en Iris van der Veen met een gloednieuw boek. Een boek met korte verhalen, bijna miniatuurtjes, voor zowel kinderen als volwassenen. Met opnieuw dieren in de hoofdrol die zich een weg door het leven proberen te banen en met elkaar in dialoog gaan in een rijke, warme taal. Een waanzinnig mooie uitgave is dit.

"Van ergens in de verte komt er

zomaar

een gedachte

het hoofd van Schildpad binnen waaien:

Nooit en altijd duren in wezen even lang."

 

Aan het begin van het boek mijmeren Das en Schildpad over ‘nooit’ en ‘altijd’ en ontdekken dat deze begrippen kunnen veranderen ‘in af en toe’ of ‘nu en dan’. En dan spreken ze af om één ding nooit te laten gebeuren: “Ik hoop dat wij nooit géén vrienden meer zullen zijn, maar altijd wél…”

Tiny Fisscher is meesterlijk in het spelen met woorden, betekenissen en vragen. Maar ook de zachtheid van de dieren en humoristische toon ontroeren me telkens weer. Wezel geeft Eekhoorns moed weer terug omdat hij zijn eigen moed wil en Egel en Vos vragen zich af of je alle woorden van de wereld kan kennen. De dieren verdraaien betekenissen en spelen met de werkelijkheid terwijl ze het hebben over schaamte, stilte, anders zijn, tevredenheid en springzin.

‘Ik heb geen zin meer om te springen.’

‘O, waarom niet?’

‘Geen idee, maar ineens lijkt het op.’

‘Lijkt wat op?’

‘Mijn springzin.’

 

En hoe mooi is het dat ze altijd kunnen rekenen op de hulp van de ander om nieuwe perspectieven te geven.

Maar zo gaat het, denkt Egel.

De winter is niets voor Spreeuw,

zij heeft de zon nodig.

En ik

het hier en nu.

Bij ons werkt het gewoon omgekeerd.

Elke gedachte wordt zorgvuldig afgewogen en omgekeerd, ook letterlijk want dit boek moet je af en toe draaien om de tekst of illustraties te kunnen lezen of bekijken. Verdraaid leuk! De illustraties van Iris van der Veen zijn deze keer in kleur! Het prachtig kleurgebruik past wonderwel bij haar bijzondere tekenstijl die de scènes echt tot leven brengt.

Het zijn de originaliteit van de verhalen en illustraties die van dit boek een parel maken. En dat je samen of op je eentje kan filosoferen dankzij de dialogen, maakt het alleen maar leuker. Een cadeauboek voor klein en groot!

Het kan ook andersom

Tiny Fisscher (tekst)  |  Iris van der Veen (ill.)  |  ISBN 9789493301276  |  Samsara

Benieuwd? Hier kan je een bladerfilmpje vinden.

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Samsara voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.