Ze kijkt. Ze voelt. Ze ruikt. Denkkaravaan leest: Kind van de rivier

Thema’s: zelfredzaamheid, natuur, thuis

Een meisje volgt in haar bootje de stroom van de rivier. Een vader heeft ze nooit gekend, haar moeder is er niet meer, maar in haar eentje kan ze het ook. De rivier is haar thuis.

Het meisje woont op haar boot en in de kleine hut bewaart ze een houten kistje met een belangrijk briefje. “Je bent een kind van de rivier. Ook als ik er niet meer ben, zal de rivier er altijd voor je zijn.” En zo voelt ze zich thuis op de rivier waar de natuur haar iedere dag toeroept en ze zich laat verrassen.

‘Het meisje is op de rivier geboren.

Nergens voelt ze zich zo thuis als op dit water.

Ze vaart, ze vist, ze duikt.

Ze kijkt, ze voelt, ze ruikt.’

Af en toe komt ze ook mensen tegen die haar vragen of ze niet bang is, zo helemaal alleen. Maar dat is ze niet. Ze maakt immers schatten van al wat ze vindt onderweg. Op een dag ontmoet ze een jongen en van de schatten die ze vinden, maken ze nieuwe schatten. Ze trekken samen op en beleven mooie momenten, hoewel de jongen van vaste grond onder zijn voeten houdt en het meisje net de beweeglijkheid van water respecteert. Dus lonkt ook opnieuw het afscheid.

Ze overleeft een hevige storm, maar de boot is stuk. Ondanks haar verdriet, raapt ze zichzelf bij elkaar en bouwt ze iets nieuws om in te wonen. Vol vertrouwen vaart ze verder. Ze heeft nog zeeën van tijd.

In haar schrift schrijft ze:

‘Ik ben een kind van de rivier.

Ik hou van dit thuis, van onderweg en aldoor gaan,

en nooit de moed verliezen.

Met veel alleen en soms een beetje samen…’

Wat een prachtig verhaal over moed en vertrouwen schreef Tiny Fisscher. Je zou in de rivier een metafoor kunnen zien voor het leven: soms een woest bulderende stroom of zacht kabbelend water. Soms moet je keuzes maken waarvan je niet weet waar of wat ze je zullen brengen. En schenkt het leven je lieve mensen en wonderlijke natuurfenomenen. Het meisje is zelfredzaam, net doordat ze zo in verbinding staat met zichzelf, de natuur en anderen. Maar laat iedere lezer er zijn of haar verhaal van maken en beetje bij beetje laten doordringen.

Ik had zelf ook wat tijd nodig vooraleer ik iets over dit boek kon schrijven. Ik las en herlas. En zag telkens iets anders. Liet het even rusten en nam het dan weer op. Dat is de kracht van een goed boek en Tiny Fisscher neemt je mee in haar zo kenmerkende poëtische taal.

Bovendien maakte Pyhai magnifieke illustraties die het verhaal een dromerige sfeer geven. Ze ging met veel gevoel en een prachtig kleurenpalet aan het werk en dat mag gezien worden.

Een boek dat raakt en moed geeft aan iedereen die het leven lief heeft. Aanrader.

Kind van de Rivier

Tiny Fisscher (tekst)  |  Pyhai (ill.)  |  ISBN 9789493301665  |  Samsara

Met dank aan Samsara voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.