Trefwoorden: onze planeet, verbondenheid, samenwerken
Hierom:
- Oliver Jeffers is één van de beste prentenboekenmakers van deze planeet
- Een overtuigend pleidooi om er samen het beste van te maken voor de vele generaties na ons
- Met achteraan een aangrijpende uiteenzetting van de auteur die je serieus aan het denken zet
Prangende vraag: Hoe gaan we dan verder?
Covertekst: Oliver Jeffer’s overdenking over de toestand van de planeet is een krachtige, inzichtelijke, ontroerende maar ook hoopvolle uiteenzetting. Een must-have voor iedereen die toekomstige generaties een wereld wil nalaten om trots op te zijn.
Ik ben fan van alles wat Oliver Jeffers maakt. Hij is een man van prachtige, grappige en eigenzinnige beelden, maar de woorden en ideeën die hij met ons deelt, zijn al even mooi.
Jeffers bouwt zijn boek ‘Begin’ chronologisch op en begint met de vraag hoe het allemaal begon. (Dat doet Jeffers trouwens ook goed: de juiste vragen stellen) Het begon met vuur of beter, met onze handen die het vuur aanstaken. Of misschien nog eerder met onze voeten die aankwamen op het droge en bepaalden welke kant we opgingen. Jeffers geeft ons een kort lesje in geschiedenis en evalueert daarna het leven zoals het nu is. Dat ziet er niet zo heel fraai uit met afgeschermde eilandjes en mensen die elkaar naar beneden trekken. “En zo leven we hier, waar we denkbeeldige lijnen trekken en nemen wat we willen.” Ondertussen rennen we maar verder terwijl we niet goed weten waarheen. De vraag waar we heengaan of hoe we verder moeten wordt meermaals gesteld.
“En onthoud: in een wereld vol vreemdelingen
komen we toch allemaal ergens vandaan.
Want als je genoeg afstand neemt, is het duidelijk
dat we allemaal van de aarde komen.
Eigenlijk bestaat alleen ‘WIJ’.”
Gelukkig laat dit boek ook zien waartoe de mens in staat is als hij samenwerkt en tevreden is. Suggesties: nieuwe manieren vinden om de oude manieren te gebruiken: de hitte van de zon bijvoorbeeld. Of genieten van het geluid van een viool. De liefde en de hoop spat van de pagina’s wanneer Jeffers een voorstel probeert te formuleren voor het vervolgverhaal van de mens.
Er spreekt bezorgdheid maar tegelijkertijd een hoopvolle houding uit zijn woorden. WIJ in plaats van ZIJ denken zou veel helpen.
Jeffers legt een vinger op de wonde, maar reikt je tegelijkertijd een warm dekentje aan. Hij poneert ergens het idee dat we geen radertjes in een machine zijn, maar bomen in een bos, allemaal even belangrijk. Hoe mooi is dat!
“En waar we ook gaan, we gaan allemaal samen.”
Achteraan in het boek staat een uiteenzetting van de auteur zelf waarin hij uitlegt waarom hij dit boek heeft gemaakt. Hij noemt dit boek zelf de optelsom van zijn observaties en optimisme. Een poging ons te inspireren om onze rol in een onbekende toekomst te veranderen door een nieuw verhaal te bedenken en samen te vertellen.
‘Begin’ is een prachtig boek over verantwoordelijkheid nemen en samen iets proberen te maken van het leven hier op aarde dat verder gaat dan ons denken. WIJ in plaats van ZIJ denken. Enkel Jeffers kan zo’n boodschap op een manier brengen dat je ook luistert naar wat hij zegt. En ondertussen kijk je je ogen uit naar die unieke, felle illustraties. Een cadeauboek voor onzekere tijden.
Begin
Oliver Jeffers | Bas Haring (vert.) onder redactie van Maartje Beukers | ISBN 9789026171284 | De Fontein | 112 pag.
Met dank aan De Fontein voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.