Aicha lijkt een gewoon meisje, maar machtige djinns hebben haar aangeduid om de vrede te herstellen. Aicha heeft immers een bijzonder talent: ze kan met alle dieren praten en zou daardoor mensen en dieren opnieuw met elkaar kunnen verbinden. Maar dat is tegen de zin van enkele djinns die zelf de macht willen houden. Kan Milouda, de beschermdjinn van Aicha, dat verhinderen?
Schrijver van romans, columns en theaterstukken Fikry El Azzouzi bouwt een origineel verhaal rond betoverende wezens. Djinns spelen hier een hoofdrol: het zijn mythische wezens die voorkomen in Arabische verhalen. Ze kunnen goed of slecht zijn. Je wordt meegezogen in een mystieke wereld van rituelen en tradities die dankzij de vlotte pen van El Azzouzi helemaal tot leven komen.
Wanneer Aziz te horen krijgt dat zijn zwangere vrouw een vreemde droom had waarin een djinn voorstelt om hun dochter Aicha te noemen en dat zij met alle levende wezens zal kunnen praten, wordt hij lijkbleek. Dromen waarin djinns voorkomen moet je immers heel ernstig nemen.
“Zei ze dat echt? Ik heb verhalen over zulke kinderen gehoord. Je weet toch dat die later stapelgek worden? En voor ze kierewiet worden, zullen andere kinderen hen pesten. En nadat ze kierewiet en gepest worden, moeten ze zware gesprekken voeren met vreemde dokters.”
Er volgt een grappig stuk over hoe een iman, een priester en een rabbijn op bezoek komen om Aicha te helpen. Tenslotte probeert Aziz het nog één keer met een kruidendokter, die uiteindelijk door Milouda ontmaskerd wordt als djinn Manie. Hij zal er in de loop van het boek alles aan doen om Aicha te dwarsbomen en voor zijn eigen profijt in te zetten.
Aicha zelf groeit zorgeloos op, totdat ze op een dag haar gave ontdekt. Ze sluit vriendschap met mevrouw Rocco Klauw, een Perzische kat. Ook met Ali Mus en andere dieren rondom haar, voert ze gesprekken. Het verhaal komt in een stroomversnelling wanneer Manie opnieuw ten tonele komt en Aicha ontvoert.
“Het is goed dat je djinns kunt herkennen, het zal je nog van pas komen. Niet alle djinns zijn even aardig. Er zijn er die gemeen zijn, die liegen en altijd tegendraads doen.”
Wanneer tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst enkele woeste djinns in opstand komen tegen de traditie, verwacht je als lezer dat Aicha daar een rol zal spelen. Maar dat gebeurt niet en het slot van het boek is zo vaag, dat je achterblijft met het gevoel dat dit verhaal helemaal niet af is. Wat betekent de gave van Aicha? Wat gaat ze ermee doen? Kan ze uiteindelijk de vrede herstellen?
‘Om de 99 jaar verscheen een groot mirakel. Dan werd een kind geboren dat met ieder levend wezen kon praten. Wanneer die uitverkorene de talen en dialecten van alle dieren had gehoord, dan zouden de taalstukjes opnieuw in elkaar passen en kon iedereen elkaar weer verstaan.’
De speciale kracht van Aicha wordt wel uitgewerkt in korte stukjes verhaal, maar ik miste een rode draad en betekenis aan het einde. Hoe kunnen mens en dier weer samenleven? Wat zou dat betekenen? Bestaat er een universele taal? Dat is jammer, het boek heeft veel potentieel om deze thema’s wat meer diepgang te geven.
Maar El Azzouzi heeft wel een originele stem en veel verbeeldingskracht. Aicha en de verloren taal is een boek voor wie zich wil laten meevoeren naar een wereld vol magische wezens en mensen. Een kleurrijk verhaal dat je doet verwonderen en regelmatig laat glimlachen, met fijne tekeningen van Trui Chielens.
Aicha en de verloren taal (9+)
Fikry El Azzouzi | Trui Chielens (ill.)
ISBN 9789045126265 | Uitgeverij Querido
Met dank aan L&M Books en uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.