Hardop zeggen wat je verbergt. Denkkaravaan leest: Windstil

Trefwoorden: stotteren, eilandleven, Wadden

Hierom:

  • een boek over de kracht van luisteren en spreken
  • bemoedigend voor iedereen die moeite heeft met praten
  • sfeervolle prenten van Charlotte Peys in bijzondere groentinten

Prangende vraag: Waarom praten we met elkaar?

Eerste zin: Dat zijn vader geboren is op een eiland wist Jonas wel, alleen niet op welk.

Jonas verhuist naar het Waddeneiland waar zijn vader werd geboren en opgroeide. Jonas vindt het moeilijk om zijn beste vriend Boris achter te laten, want hij maakt niet zo snel vrienden. We lezen al snel hoe dat komt: Jonas stottert en zwijgt dus liever in nieuwe of ongemakkelijke situaties. Boris is trouwens één van de weinigen waar Jonas zich echt op zijn gemak bij voelt. In tegenstelling tot de gesprekken met zijn vader: die zijn moeilijk en we ontdekken dat dat niet alleen komt door het stotteren.

‘Het gaat er niet om dat je alle woorden keurig uit kunt spreken, weet je nog? Het gaat erom dat je zegt wat je wilt zeggen en het maakt niet uit hoe.’ (p. 18)

Het lijkt alsof de papa van Jonas iets verbergt. Van bij het begin van het boek hangt er iets geheimzinnigs over die verhuizing. Zijn papa vertelde nooit over zijn jeugd en het lijkt alsof er helemaal geen familie meer woont van hem. Jonas wil meer te weten komen en wordt daarbij aangemoedigd door zijn vriend Boris aan wie hij brieven schrijft en die tijdens de vakantie komt logeren. De scène waarin Jonas uiteindelijk de waarheid ontdekt, is één van de meest beklijvende uit dit boek.

‘Papa praat liever niet met mij omdat ik stotter, had hij willen antwoorden. Dat voelde zo, bedenkt hij nu, en ik praatte ook liever niet met papa. Nu wil ik dat wél. Ik wil vragen aan hem stellen, net als gisteren in de tuin. Ik wil nog zo veel weten.’ (p. 185)

Saskia Eelman bouwt haar vertelling fragmentarisch op met veel flashbacks en herinneringen. Tussendoor komen ook de sessies bij de therapeut aan bod (die inzicht geven over hoeveel hindernissen stotteraars over moeten), krijgen we een beeld van het eilandleven en maken we kennis met de praatgrage en extraverte zus van Jonas.

Veel speelt zich onder de oppervlakte af: er wordt veel verteld zonder het expliciet te zeggen. De prachtige weidse landschappen van Charlotte Peys versterken dat poëtische gevoel. Door het open einde, bleef ik zitten met veel vragen over het verleden van de vader. Ik heb het gevoel dat het boek sterker (of geloofwaardiger) zou zijn als dit meer was uitgewerkt.

Windstil is een stille, gevoelige vertelling over hoe we soms de woorden niet vinden om dichter bij elkaar te komen, maar hoe belangrijk het is het toch te proberen.

Windstil (10+)

Saskia Eelman (tekst)  |  Charlotte Peys (ill.)  |  ISBN 9789401498180  |  Lannoo  |  201 pag.

Met dank aan uitgeverij Lannoo voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

10+
De verkeerde kant. Denkkaravaan leest: Vandaag komen we niet meer thuis (10+)
10+6+
Wuiven is een kunst. Denkkaravaan leest: De armen van de octopus
10+
Geloven in je eigen gedachten. Denkkaravaan leest: Mannus en de onzichtbare kracht (Elflingboek 1)