Filosofische workshops in de bib

Op zoek naar een originele activiteit in je bib voor Jeugdboekenmaand, Week van de Kinderfilosofie of omdat je overtuigd bent van filosoferen met kinderen? Kijk dan snel naar ons aanbod denkateliers en workshops voor klassen en families.

Ga de filosofische toer op!

Mag het eens wat anders zijn dan een uurtje voorlezen of een opdrachtenboekje? Denkkaravaan neemt de tijd om met kinderen in gesprek te gaan over grote vragen. In bijna elk boek vind je prikkels die je laten verbeelden of verwonderen. Is dat niet wonderbaarlijk?

Onze workshops zijn altijd een combi van lees- en denkplezier. Met de meest recente boeken in onze koffer zetten we kinderen eens op een andere manier aan het (creatief) denken, lezen, reflecteren en creatief bezig zijn.

Workshops Jeugdboekenmaand

Boek je workshops filosoferen in de JBM. Ik liet de voorbije jaren heel veel klassen van de lagere school verwonderen over feest( 2021), helden en schurken (2022) en geluk (2023). Ook voor 2024 werk ik prikkelende ateliers uit rond het thema 'Sport en Spel'!

Workshop: WDHV?!

Een tandenborstel dient om je tanden mee te poetsen, toch? Doet een nagelknipper enkel aan nagels knippen? En waar dient een neushoorn dan voor? Of muziek? Een droom?Het vrolijke prentenboek ‘Waar dient het voor?’ (WDHV?) staat vol boeiende vragen en opgewekte illustraties. Wij bouwen er een eigenzinnig en prikkelend atelier rond waarin verwondering, het plezier van vragen stellen en samen bricoleren centraal staan.

Een speelveld vol spullen nodigt de kinderen uit om objecten zoals een elastiekje, sleutelhanger of emmer vanuit een verrassende hoek te bekijken. Al spelend komen de vragen spontaan bovendrijven. Maar dan stelt het boek ons zelf verrassende vragen waar we niet anders dan samen over kunnen nadenken. Afsluiten doen we zoals de illustraties: kleurrijk en creatief.

Deze workshop bestaat uit een versie voor klassen en een versie voor families.

Workshop op maat

Uiteraard zijn er nog veel meer spannende en speelse activiteiten te bedenken bij de nieuwste boeken die verschijnen. Contacteer me vrijblijvend als je plannen hebt om klassen uit te nodigen of een activiteit voor families aan te bieden.

Wat kunnen we nog meer voor jouw bib betekenen?

Filosoferen met (prenten)boeken (vorming)

Een verrassende vorming voor leerkrachten en/of bibliotheekmedewerkers om het lees- én denkplezier bij kinderen te versterken zodat ze vol vertrouwen hun eigen verhaal kunnen ontdekken.

Online Inspiratieweek Voorlezen (gratis)

Filosoferen voor, tijdens en na het voorlezen is een geweldige manier om aan lees- en denkplezier te doen. Je ontvangt tips en inspiratie om aan de slag te gaan.

De meest recente boekentips met focus op filosofie en creatief denken

Ik werk deeltijds in de bib van Wijnegem en recenseer ook kinder- en jeugdboeken. Al die boekentips en vaak ook gespreksvragen voor tijdens het voorlezen, vind je op mijn blog of worden gedeeld via social media.