Kaartenset Artonaut zet je zintuigen en verbeelding aan in het museum

artonaut

Trek jij er soms op uit naar tentoonstellingen (met of zonder kids) en wil je die eens op een andere manier (lees: intenser, speelser, filosofischer, creatiever) beleven, stop dan Artonaut in je zak.

Artonaut is een kaartenset vol prikkelende opdrachten. Je kiest zelf waar je zin in hebt die dag:

  • je zintuigen aanzetten (Wat proef je als je het kunstwerk ziet? Kan je een werk, object of film omschrijven met warm of koud? Welke muziek past bij dit voorwerp?)
  • schrijven (Schrijf een (kranten)artikel over een kunstwerk, Interview een kunstwerk of object)
  • filosoferen (Filosofeer met de stelling ‘Ik zie de kunstenaar’)
  • doen (Schets details. Beeld uit wat je ziet. Maak een zelfportret in de geest van een kunstwerk)
  • met andere ogen kijken (Position Switch. Beschrijf een kunstwerk aan je kompaan.)

Ik testte enkele kaartjes uit tijdens de Expo Hyperrealism in Tour & Taxis Brussel en dat leverde een heel aparte beleving op. Ik verzon titels bij enkele beelden, keek bewuster en nieuwsgieriger, genoot van mijn levendige verbeelding en amuseerde me te pletter met de opdracht een dialoog te verzinnen tussen twee werken uit de expo. Mijn vriendin en ik waren in onze nopjes. Dat kon niet worden gezegd van de groep tieners die ons af en toe passeerden. Onder leiding van een gids, sloften ze van beeld naar beeld, hun blikken steeds waziger. “Geef ze wat Artonaut-opdrachten” wilde ik spontaan roepen.

Want dat hebben bedenkers en kunstliefhebbers Karolien Bogaerts en Joke Schrauwen (Ruimtereizigers) goed gezien: dankzij hun Artonaut kan iedereen van kunst genieten. En of dat nu oude of moderne kunst is, je in een klassiek museum of een beeldentuin bent, het gaat over mode of geschiedenis, … voor elk bezoek zijn er wel enkele geschikte opdrachten. Ideaal cadeau dus voor iedereen die zijn hart wil openzetten voor kunst, spel en verbeelding.

Met dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar.

Hier vind je meer info over Ruimtereizigers.

Artonaut (kaartenset)

Karolien Bogaerts en Joke Schrauwen

ISBN 9789464013368