Als je moet rennen voor je leven. Denkkaravaan leest: Ghost (12+)

Castle Cranshaw, zeg maar Ghost, is een jongen die niets cadeau krijgt in het leven. Ooit rende hij voor zijn leven, toen zijn dolgedraaide vader een pistool op hem en zijn moeder richtte. Nu is hij een jongen met ‘een dossier’: de aanvaringen op school stapelen zich op en zijn leven lijkt een verhaal te worden zonder toekomst.

Maar dan wordt hij ontdekt door atletiekcoach Brody die Ghost in zijn team opneemt. Dat komt wél met een voorwaarde: als hij het één keer verknalt op school, vliegt hij uit het team. Ghost doet zijn best, maar belandt toch in een vechtpartij en steelt tijdens het spijbelen ook nog eens dure loopschoenen. Om redenen die later duidelijk worden, springt zijn coach telkens opnieuw voor hem in de bres. Maar hij maakt het de jongen niet gemakkelijk. Langzaam maar zeker beseft Ghost dat hij niet kan blijven wegrennen.

‘Maar nu ben ik behalve voor mijn moeder alleen bang voor… ik bedoel, ik doe zeg maar dingen waarvan ik weet dat ze niet cool zijn, maar ik doe ze toch, zoals Brandon in elkaar slaan, ook al weet ik dat het niet cool is, maar dan ben ik het zomaar ineens toch aan het doen, snapt u. Dus ik denk… ik denk dat ik verder alleen bang ben voor… mezelf.

Er gleed een grom uit Coach. Hij wreef over zijn rechterknie. ‘Ik snap wat je bedoelt, jongen,’ zei hij met een moeilijk gezicht. ‘Het probleem is alleen dat je niet weg kunt rennen voor jezelf.’

Opnieuw schrijft Jason Reynolds met Ghost een pakkende roman voor tieners die draait om de vraag wie je bent en wat je wil zijn. En wat doe je na een valse start? De supporters die aan de zijlijn staan, worden mooi neergezet: zo zijn er meneer Charles van de ‘buurtwinkel’ waar Ghost dagelijks een portie zonnebloempitten gaat halen, de teamgenoten van Ghost die ondanks hun verschillende karakters gaan voor hetzelfde doel en natuurlijk coach Brody die streng is, maar ook hartverwarmend.

‘Ik hoopte dat het je zou laten zien dat je niet weg kunt rennen voor wie je bent, maar dat je wel kunt rennen naar wie je wilt zijn.’

Een vlot boek, herkenbaar voor alle jongeren die wel eens willen weglopen van hun problemen. Jason Reynolds weet te boeien met de juiste (vaak grappige) toon, een interessant verhaal en kleurrijke personages.

Ghost (12+)

Jason Reynolds  |  Maria Postema (vert.)  |  ISBN 9789464530084  |  Uitgeverij Condor

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.