Roya is amper 3 jaar wanneer ze met haar ouders en broers haar geboorteland ontvlucht en na een lange tocht in Nederland terechtkomt. Wanneer zij en haar gezin eindelijk een huis krijgen, is iedereen heel blij. Maar voor Roya ontbreekt er nog iets: een huisdier. Ze noemt haar nieuwe witte dwergkonijntje Misjka en is meteen dol op hem. Maar dan is Misjka opeens verdwenen.
Schrijvers Edward van de Vendel en Anoush Elman werkten 14 jaar geleden reeds samen aan de jeugdroman De gelukvinder, waarin Anoush’ levensverhaal wordt verteld. Ze bleven contact houden en vonden dat ook dit verhaal nog moest worden verteld. En daar kan je als lezer alleen maar dankbaar om zijn. Misjka is een boek over een gevoelig onderwerp, maar wordt nergens te zwaar of triest. Nochtans zijn thema’s als vluchtelingen, discriminatie, eenzaamheid, verlies en verdriet nadrukkelijk aanwezig. Hoe is het om als klein kind te moeten vluchten? Waar kan je je thuis voelen? Wat doe je als je niet meer weet hoe het verder moet?
Sommige dingen zijn te groot of te moeilijk om uitgesproken te worden. Maar dankzij Misjka vinden Roya’s gezinsleden toch een manier om het samen te hebben over hun geschiedenis in prachtige, maar ook aangrijpende details. En zo worden op een heel vanzelfsprekende manier verschillende culturen, ervaringen en emoties met elkaar verweven tot een kleurrijk verhaal.
“Maar eh…wat ik nog wou zeggen…Juist omdat we niet weten wat Misjka precies verstaat, is het misschien slim om dingen aan hem te vertellen die eh… zeg maar… niet voor iedereen bedoeld zijn.”
Het is de mooie taal en ontroerende en originele vertelstijl van Edward van de Vendel die van dit boek een parel maken. Dankzij Roya krijg je een inkijk in het leven en de gedachten van een jong meisje en dat zorgt voor hilariteit (het konijn dat op de buik van mama piest terwijl ze ligt te rusten), herkenbaarheid (Roya moet een spreekbeurt geven, maar barst in huilen uit omdat Misjka weggelopen was) en spanning (een oude vrouw is wantrouwig tegenover Roya en haar broers en wil hen niet binnenlaten, hoewel zij Misjka gevangen heeft).
“Ik denk dat mijn hart een hele tijd dichtgeklapt was geweest, want nu voelde ik dat het zichzelf weer een beetje openvouwde.”
Misjka is een boek dat ontroert en je leert begrijpen. Een rijke leeservaring op alle gebied dankzij de poëtische, heldere taal en de thematiek. Het kleine formaat met harde omslag, de aangename bladspiegel en sfeervolle tekeningen van Annet Schaap zorgen voor een mooie uitgave die in heel veel boekenkasten een bijzonder plekje zal krijgen.
Misjka (8+)
Edward van de Vendel en Anoush Elman (tekst) | Annet Schaap (ill.)
ISBN 9789045127903 | Uitgeverij Querido
Met dank aan L&M Books en Querido voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.