Je eigen filosofie ontdekken met het Zelfdenkboek over de toekomst

Het Zelfdenkboek over de toekomst nodigt je uit om op een filosofische manier na te denken over vragen die gaan over de toekomst. Twaalf vragen leiden je naar meer inzicht over wat je zelf denkt, zoals Kunnen we de toekomst kennen? Wordt de wereld steeds (ietsje) beter? Is een oneindig leven wenselijk? Je begint met het antwoord dat spontaan in je opkomt en noteert het eerste waar je aan denkt. Daarna verdedig je zowel de ja als nee kant met argumenten.

Die antwoorden kan je trouwens meteen in het boek neerpennen. No excuses! Zo kan je er later nog eens naar teruggrijpen en zien of er iets is veranderd. Een extra stimulus zijn de citaten van wijze denkers die je vervolgens leest en waardoor je gedachten misschien nieuwe zuurstof krijgen. Wat denk je nu? Als laatste is er ruimte om beelden bij je vraag te zoeken: dat kan een foto zijn, een tekening of zelfs een collage. Tof hoe de makers die creatieve stap hebben toegevoegd, want het is een andere manier van kijken en denken die minstens zo fijn is om te doen.

Niet enkel klassieke (Schopenhauer, Seneca, Kierkegaard) en hedendaagse filosofen (René Gude, Marjan Slob, Roman Krznaric) komen aan het woord, maar ook acteurs (Ramsey Nasser), activisten (Rebecca Solnit) en psychologen (Paul Verhaeghe). Elk hoofdstuk wordt bovendien afgesloten met leestips. Dat maakt van dit werkboek een mooie verzameling (ook actuele) denkprikkels waar je echt mee aan de slag kan. De opmaak is rustig en aantrekkelijk.

De makers zijn niet aan hun proefstuk toe. Marlies Visser en Manon Duintjer bedachten het filosofiespel Nomizo en publiceerden eerder ook het Zelfdenkboek over liefde en vriendschap. Dit Zelfdenkboek over de toekomst is een origineel cadeau voor (jong)volwassenen die af en toe willen stilstaan bij wat ze belangrijk vinden in het leven. Het boek is een goede oefening in denken en stimuleert je dankzij andere denkers steeds te blijven zoeken naar nieuwe antwoorden en perspectieven.

Zelfdenkboek over de toekomst

Manon Duintjer en Marlies Visser  |  ISBN 9789025911249  |  Uitgeverij ten have

Met dank aan VBK Media en Uitgeverij ten have voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.