Waar is opa? Denkkaravaan leest: Takkenhoofd (10+)

Thema’s: dementie, kermis, vriendschap, verlies, familie

Sofie is een kermiskind dat tijdens het kermisseizoen bij haar opa woont. Opa woont op een fijne plek, een piepklein huisje in het bos. Maar er is iets aan de hand met Opa. Hij gedraagt zich vreemd en vergeet dingen. Moet Sofie zwijgen of hulp inroepen? En hoe kan ze voorkomen dat Opa naar dat vreselijke verzorgingstehuis moet?

Takkenhoofd gaat over dementie en de impact ervan op kinderen. Wanneer Sofie beseft wat er met haar opa aan de hand is, blijven de vragen komen. Want hoewel haar opa zijn ziekte niet wil toegeven en haar heeft gevraagd er met niemand over te praten, worstelt ze toch met de gevoelens en praktische problemen errond. Kan ze opa wel alleen laten? Waarom komt hij op zijn sloffen naar school? Verspreekt hij zich gewoon of is er iets meer aan de hand?

Gelukkig sluit ze vriendschap met Mo(stafa). Zijn vader Reza baat de superette Super Donya uit, moeder Donya werkt in Huize Avondrood (Huize Alvast Dood). Ook Mo heeft verlies gekend (hij is met zijn ouders gevlucht naar Nederland). Samen met boswachter Remi en leraar Buisman, vormt het gezin van Mo een warme gemeenschap rond Sofie en haar opa. Dat zacht dekentje is nodig, want wanneer het huis van Opa afbrandt moet er echt naar een oplossing worden gezocht.

Inge Besaris heeft veel laagjes in dit verhaal gestopt waardoor elke lezer zich wel op één of andere manier aangesproken voelt. De emoties van Sofie, voelen heel realistisch en scheppen een goed beeld van wat het betekent om iemand met dementie in je omgeving te hebben. Ik vond het wel heel ‘Hollands’ klinken (moppie, schoolplein, oliebollenkraam, betoeterd), dus voor Vlaamse lezers gaat het een beetje vreemd aanvoelen. Het boek is (kleur)rijk en uitbundig geïllustreerd door Irina Filcer. De cover van het boek is trouwens prachtig.

Voor wie na het lezen aan de slag wil met het boek, zijn er veel dankbare elementen waaraan je activiteiten kan koppelen: het eten van de familie van Mo, de kermis, het bos,…

Met veel zachtheid vertelt Takkenhoofd een gevoelig en aangrijpend verhaal over dementie op maat van kinderen. Een waardevol boek dat zeker voor gespreksstof zorgt.

TIP:

Op de website van uitgeverij Lemniscaat vind je fijne lessuggesties bij dit boek: https://lemniscaat.nl/boeken/takkenhoofd

Takkenhoofd (10+)

Inge Besaris (tekst)  |  Irina Filcer (ill.)  |  ISBN 9789047714965  |  Lemniscaat

Met dank aan uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.