Zonder jou te leven. Denkkaravaan leest: Papa, ik mis je

Thema: Gedichten over de dood van een ouders, gemis, rouw, verdriet

Papa ik mis je is een bundel met gedichten geschreven vanuit een kind dat geconfronteerd wordt met de dood van een ouder. De gedichten zijn gerangschikt in de stadia van rouw: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding.

Eerlijk. Elk gedicht in deze bundel is een parel. Dit is poëzie hoe het hoort te zijn: woorden die je raken, die je troosten, waar je zelf betekenis aan, kan geven. Mireille Geus vangt alle emoties die gepaard gaan met verlies zo mooi met haar pen. Ze schrijft over de kennismaking met de dood (Dood was voor mij een vreemde / hij stelde zich niet voor / maar kwam gewoon binnen / en sloop naar mijn vaders kantoor), het verdriet (Wil je alsjeblieft zeggen / waar je bent? / Ik zocht je overal / zelfs in het heelal / Daar is alles zo groot / net als mijn verdriet), de woede (met een dreigend ’Wat ik ga doen’, een gedicht dat uitspreekt wat niet vaak wordt gezegd) tot en met troost vinden in vaders trui.

De adembenemende vormgeving en illustraties van Evy Van Guyse zetten de woorden en emoties feilloos in beelden om. Ik dacht meermaals ‘Ja, zo ziet verdriet of gemis eruit.’ De illustraties voegen een zoveelste laagje toe aan de woorden en ik kan me voorstellen dat lezers er verschillende dingen in zien. Je zou ze ook heel goed kunnen gebruiken zonder de tekst om over verlies en verdriet te praten, zo sterk zijn ze.

Mireille Geus en Evy Van Gruyse maakten eerder al Schatkamer en Te klein. Maar met Papa, ik mis je blinken ze uit tot in het heelal. Dit boek mag van mij een klassieker worden voor alle leeftijden. Geef het alsjeblieft cadeau of zet het in je klasbib. Het geeft zoveel taal en troost aan iedereen die een dierbare heeft verloren. Weergaloos mooi.

Papa, ik mis je

Mireille Geus (tekst)  |  Evy Van Guyse (ill.)  |  ISBN 9789047715207  |  Lemniscaat

Met dank aan Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.