Waarom mag ik dat nog niet weten? Denkkaravaan leest: Te klein (4+)

Thema: klein-groot, fantasie, boeken

Een zo herkenbaar thema in het dagelijks leven van kinderen: ouders die vinden dat hun kinderen te klein zijn voor iets, terwijl de kinderen zich al heel groot voelen. Mireille Geus maakt daarover een verhaal vol fantasie met een hilarisch einde. Evy Van Guyse doet er nog een schepje bovenop met haar grappige en sfeervolle tekeningen.

Het duo maakte eerder al het mooie Schatkamer (waarvan je de bespreking hier vindt) en ook dit nieuwe prentenboek is helemaal op maat van kleuters.

Olifantje neemt een boek uit de doos, maar daarvan vindt mama dat het nog niet voor haar is. Ze neemt het boek af en legt het hoog in een boom, zodat Olifantje er niet bij kan. Natuurlijk slaat de fantasie op hol en verzint Olifantje de wildste verhalen over wat er in dat verboden boek zou kunnen staan. Misschien gaat het over mieren die elders oorlog gaan voeren, over dino’s die nog leven en straks boven je hoofd gaan vliegen of misschien staat er in het boek dat er een monster aankomt. Op de tekeningen wordt het verzonnen scenario uitbundig afgebeeld zodat het lijkt alsof het ook echt gebeurt.

‘Of bestaat er een gevaarlijk onderwaterdier? Jaagt hij op de mooiste vissen en zijn die straks allemaal op? Mag ik dat nog niet weten? Ben ik daarvoor te klein?'

Slim bedacht is dat Olifantje zich telkens afvraagt: Mag ik dat nog niet weten? Ben ik daarvoor te klein? Die herhaling is mooi terwijl er toch vooruitgang zit in het verhaal, want wie goed kijkt, ziet dat Olifantje redelijk ondernemend is en zich niet zomaar laat vertellen wat ze mag of niet mag weten. Dat zorgt voor een heel grappige ontknoping die menig ouder een beetje in z’n blootje zet. Fantastisch gedaan en een eerbetoon aan de intelligentie van kinderen.

Te klein is opnieuw een schot in de roos: een heerlijk grappig prentenboek voor iedereen die zich weleens te klein heeft gevoeld. Dit wordt zeker en vast het favoriete voorleesverhaal van veel kinderen!

Je kan met dit boek ook filosoferen:

 

  • Zijn er dingen waarvoor jij al te groot bent? Welke?
  • Zijn er dingen waarvoor jij te klein bent? Welke?
  • Vind jij dat zelf of vindt iemand anders dat?
  • Kan je zelf beslissen of je te klein/groot/net goed bent voor iets?
  • Is het een goed idee om kinderen te laten beslissen over wanneer het bedtijd is? Waarom wel/niet? Wat zouden de gevolgen zijn?

Te klein (4+)

Mireille Geus (tekst)  |  Evy Van Guyse (ill.)  |  ISBN 9789047714699  |  Lemniscaat

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.