Denkkaravaan leest: Samen gaan bouwen (Oliver Jeffers)

Een vader en dochter maken toekomstplannen. Met hun handen en speciaal gereedschap, creëren ze een wereld waar deuren het begin zijn van een huis om in thuis te komen, waar de tijd nemen zorgt voor herinneringen voor later, waar hoge muren geschreeuw buiten houden en torens dienen om het heelal te bewonderen. En waar bovenal tederheid en liefde te vinden zijn. Met veel verbeelding zet Jeffers je aan het nadenken over de toekomst en hoe we die vorm willen geven.

"Wat zullen we bouwen, jij en ik?

Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij.

We bouwen en klok en we nemen de tijd."

 

Ik ben al lang fan van Oliver Jeffers. Het is aangenaam verdwalen in zijn fantasie. In zijn prentenboeken slaagt hij er telkens in een verrassend universum op te roepen vol mogelijkheden. Op een meesterlijke manier verbeeldt en verwoordt hij filosofische thema’s in zijn zo kenmerkende optimistische en onbevangen stijl.

Ook Samen gaan bouwen is meteen raak en nodigt vanaf de eerste pagina uit om mee te gaan ontdekken. Jeffers laat heel veel ruimte voor eigen invulling, maar staat bemoedigend aan de zijkant. Je ontdekt een wereld waar je overal heen kan dankzij tunnels en wegen naar de maan, een wereld waar je tevreden in een hangmat mag liggen, waar je kan bewaren wat je dierbaar is. En waar alle figuranten, hoe verschillend ook, samen eindigen rond het kampvuur.

“Want om te beginnen maken we vuur. We bedachten zo veel en nu zijn we moe. We houden elkaar warm als na de geboorte, en zeggen ‘welterusten’, want alles is goed.”

Dit boek ademt vaderliefde en is dankzij de lichte humor een perfecte aanzet tot filosoferen en gesprek. Waarvoor wil jij tijd maken? Wat zou jij willen bewaren voor later? Wanneer is alles goed? Wat hebben we nodig om samen te gaan bouwen aan een toekomst?

Samen gaan bouwen is een prentenboek van uitnodigende eenvoud en schoonheid. De poëtische tekst en fantasierijke beelden zetten aan om weg te dromen, te verbeelden, na te denken en met elkaar te spreken over een thema dat ons allen diep raakt: onze toekomst. En hoe we samen het verschil kunnen maken. Beide om te koesteren.

Samen gaan bouwen (5+)

Oliver Jeffers

ISBN 9789026154799

Uitgeverij De Fontein

 

Met dank aan VBK Uitgevers en Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen