Denkkaravaan leest: Een mooie dag om in een boom te klimmen (10+)

De 13-jarige Marnus heeft niet bepaald een fijne vakantie. Zijn oudste broer is druk bezig met zoenlessen geven aan meisjes en zijn jongste broertje behandelt hem als een slaaf. Zijn ouders hebben hun eigen zorgen. Marnus voelt zich onzichtbaar, alsof hij altijd verdwijnt ergens tussen zijn broers in het niets. Hij is Marnus-in-het-midden. Als op een dag een meisje bij hem aanbelt, volgt hij haar naar het park.

Die actie verandert zijn leven. Voor Marnus het weet, klimt hij samen met het meisje in de boom om te voorkomen dat die gekapt wordt. Meer en meer mensen horen van hun protest en voor het eerst in zijn leven wordt Marnus echt gezien. Maar toch begrijpt hij steeds minder. Want waarom wil Leila de boom nu echt redden?

Jaco Jacobs is een gevierd auteur in Zuid-Afrika. Hij won in zijn eigen land bijna alle belangrijke prijzen voor jeugdboeken en heeft 170 titels op zijn naam. Een mooie dag om in een boom te klimmen is het eerste boek van hem dat in het Nederlands werd vertaald door Tjalling Bos. Van mij mogen er meer volgen!

De vastberaden Leila heeft zo haar eigen reden om de boom te redden, maar omdat die pas aan het einde van het boek wordt prijsgegeven, is dit niet enkel een verhaal over het klimaat, maar ook over zichtbaar zijn en het juiste gevecht kiezen.

“In de wereld van vandaag is dat harder nodig dan je denkt – aandacht krijgen. Te veel bomen, dieren en mensen zijn onzichtbaar geworden, of eenvoudig verdwenen zonder dat iemand ze zich herinnert.” 

De kinderen worden omringd door een aantal boeiende personages: de excentrieke mevrouw Merriman met haar 2 poedels, roze haar en roze kleren, oom John, de eigenaar van de rolbalclub die een oogje in het zeil houdt en ’s ochtends warme koffie brengt, de zwijgzame mama van Leila, de rebelse tiener Killer die door haar neuspiercing stoerder lijkt dan ze is. Dat elk van hen een andere kijk op het leven heeft, gaat niet onopgemerkt voorbij aan Marnus. Die wordt zich meer en meer bewust van zijn omgeving. De protestactie trekt hem uit zijn zelfbeklag en opent zijn ogen voor andere dingen. 

“Het is goed om ergens voor te vechten, maar je moet ook weten wanneer je moet ophouden.”

Een mooie dag om in een boom te klimmen is een gevoelig en aangrijpend boek tegen een Zuid-Afrikaanse setting wat je leeservaring een exotische toets geeft. Ik las met plezier over bomen en sporten waarvan ik nooit gehoord had. Ook fijn dat de vertaler enkele Afrikaanse woorden overnam. Tegelijkertijd is het verhaal zo universeel dat het ook in jouw achtertuin zou kunnen gebeuren. Een boek met een rijke thematiek dat je aan het denken zet en mooie gesprekken kan opleveren met tieners.

Een mooie dag om in een boom te klimmen (10+)

Jaco Jacobs

ISBN 9789021680644

UitgeverijPloegsma

 

Ik maak regelmatig gespreksvragen bij nieuw verschenen boeken die je kan gebruiken om verder door te denken of te praten. Bij elke nieuwsbrief zitten er minstens twee van zo'n documenten. Abonneer je snel zodat je geen inspiratie mist!

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen