Wat als er geen kleuren meer waren? Denkkaravaan leest: De zoete smaak van kersenrood (4+)

Na een grote wervelstorm, lang geleden, heeft het land van Nine al zijn kleuren verloren. Van de ene dag op de andere is alles grijs geworden. Het fruit, de bomen en de bloemen zijn kleurloos en niets heeft nog smaak. Als Nine op een dag een kuil graaft, vindt ze een doos met kleurpotloden. Zoiets moois heeft ze nog nooit gezien! Met die vijf potloden zal ze de kleuren aan de wereld teruggeven.

De zoete smaak van kersenrood is zo’n prentenboek voor alle leeftijden. Met een pakkend en hoopvol verhaal zet Agnès de Lestrade ons aan het denken over een wereld zonder kleur. Voelt het gras nog hetzelfde als het niet meer groen ziet? Kan je nog vrolijk zijn in een land zonder kleur? Heeft kleur een smaak?

In de school waar dit boek aan alle klassen (6- tem 12-jarigen) werd voorgelezen, waren de leerlingen meer dan geboeid door de vragen die het boek oproept. We zien Nine als een vrolijk meisje dat van het leven houdt. Op de grijze prenten zie je het eilandleven na de grote ravage: een wervelstorm die alle kleuren meenam. De zee, de dieren en dorpelingen, de moestuin,… voelen bevreemdend aan door de grijstinten waarin Valeria Docampo de beelden schetst, maar tegelijkertijd roepen ze veel gevoelens op.

De oma van Nine vertelt haar verhalen over een land vol kleur: rood als de kleur van zoete aardbeien en geel van de citroenen. Nine kan zich er weinig bij voorstellen, maar wanneer ze de potloden vindt is ze vastbesloten de wereld opnieuw kleur te geven. Ze plant de vijf potloden en is zorgzaam. Nine wordt een dromer genoemd, maar ze slaagt er toch maar mooi in een explosie aan kleuren en vrolijkheid te oogsten. "Beetje bij beetje begonnen de mensen weer van het leven te genieten."

Het boek eindigt hoopvol en de kleurrijke tekeningen passen hier erg goed bij. Om ademloos achter te blijven. Het verhaal leest prima voor (dankzij de uitstekende vertaling van Siska Goeminne) en de gebalde zinnen zeggen niets te veel, maar zijn zacht en lief.

De zoete smaak van kersenrood is een origineel boek dat je laat nadenken over wat kleuren voor ons betekenen. Een prachtige aanzet om te filosoferen met kinderen en volwassenen waarbij de schitterende tekeningen een glansrol spelen.

Dit boek gebruikte ik voor een workshop rond kleuren. Hier vind je de activiteit die ik uitwerkte.

De zoete smaak van kersenrood (4+)

Agnès de Lestrade (auteur)  |  Valeria Docampo (ill.)  |  Siska Goeminne (vert.)  |  ISBN 9789462917033  |  De Eenhoorn

Met dank aan De Eenhoorn voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.