Wanneer ben je een held? Denkkaravaan leest: Het grote leven van kleine Fons (7+)

Fons is klein van gestalte, maar weet zeker dat hij later grote heldendaden zal verrichten. Op het kasteel waar hij opgroeit leert hij zwaardvechten van de grote meneer Schnitzler en paardrijden zoals zijn grote voorbeeld ridder Franz van Winderig-Battenburg. Op zijn zestiende mag Fons eindelijk de grote wijde wereld in. Schuilt er in dit kleine wezentje dan toch een heldhaftig ridder? En wat zal er gebeuren wanneer hij heks Tara ontmoet die niets liever doet dan mensen en dieren betoveren?

Na Flin of de verloren liefde van een eenhoorn en Prinses Nola en haar waardeloze prins verscheen een derde boek van Henry Lloyd en Laurens Rawie (pseudoniemen voor Daan Remmerts de Vries): Het grote leven van kleine Fons.

Het lezen van Het grote leven van kleine Fons was een heerlijke ervaring: de geestige wendingen en grapjes volgen elkaar in hoog tempo op en je kan het zo gek niet bedenken of het komt voor in het verhaal: een babbelzieke eenhoorn, een dwerg met twee hoofden, de speeches van Fons die zo langdradig zijn dat het niet zijn zwaard is dat boeven schrik aanjaagt, maar zijn woorden, Tara die zichzelf in een uil kan transformeren,… De opeenstapeling van gekke, maar ook spannende situaties, uitspraken en personages zetten je fantasie volop in gang.

 

“Het boevenpad is hier doodgelopen! Het is voorbij met uw schavuitenstreken! Gij zijt jammerlijk bezweken in een eerlijke strijd! U heeft het onderspit gedolven! En dat zal u vanaf nu telkens weer doen! Want ridder Franz…eh…Fons heeft het toneel betreden!”

Maar dit boek gaat over meer dan ridders en heksen. Fons voelt zich niet serieus genomen en wil bewijzen dat hij wél groots kan zijn. Tara heeft geleerd dat mensen verraderlijk zijn en jaagt iedereen weg waardoor ze eenzaam achterblijft. Beiden denken dat dit hun leven moet zijn: Fons als heldhaftige ridder en Tara als eenzame heks in het bos.

“Waarom ben je dat geworden?”

“Watte?” mompelt Fons krakend.

“Ridder. Waarom wordt iemand zoiets?”

“Gewoon,” mompelt Fons slikkend. “Dat wilde ik al toen ik eh…acht was. Ik wilde het kwaad bestrijden!”

Maar wanneer Fons en Tara elkaar ontmoeten, verandert er iets. Ze zijn niet meer tevreden met kruiden plukken of ridder zijn. Wat betekent het nu echt om een held te zijn in je verhaal? Doorheen het boek wordt er met veel aannames gespeeld en dat deed me denken aan de populaire hoorspelen van het Geluidshuis. Op eenzelfde fantasierijke manier worden in dit boek veel lagen en thema’s met elkaar verweven. Henry Lloyd moet zich kostelijk hebben geamuseerd tijdens het schrijven.

Er werd een groot lettertype gebruikt en de bladspiegel laat veel ruimte. Ik ben niet zo’n fan van de naïeve zwart-wittekeningen, maar ze zorgen wel voor veel afwisseling tussen tekst en beeld. Aangenaam voor jonge lezers!

Het grote leven van kleine Fons is een knotsgek verhaal met veel vaart en onvergetelijke personages, over wat het betekent om een held te zijn. Een prima alternatief voor al die stoere heldenboeken. Je zou willen dat Kleine Fons je vriend, neef of buurjongen was om samen dolle streken mee uit te halen, te lachen en te filosoferen.

Het grote leven van kleine Fons (7+)

Henry Lloyd

ISBN 9789045127057

Uitgeverij Querido

Met dank aan Uitgeverij Querido en L&M Books voor het recensie-exemplaar.

Lees je graag meer sprookjes? Wij verzamelden de mooiste bundels voor jong en oud.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen

Dit vind je misschien ook leuk

10+
Hardop zeggen wat je verbergt. Denkkaravaan leest: Windstil
10+6+
Wuiven is een kunst. Denkkaravaan leest: De armen van de octopus
10+
Geloven in je eigen gedachten. Denkkaravaan leest: Mannus en de onzichtbare kracht (Elflingboek 1)