Er waren eens... 5 geweldige sprookjesboeken die je nog niet kende

Wie herinnert zich niet de avonden waarop je onder je deken duistere sprookjes las? Of de momenten waarop je meegezogen werd in een onbekende wereld vol vreemde, grappige of niet-menselijke figuren die enkel in je verbeelding konden bestaan?

Mijn haat-liefde-verhouding met sprookjes kreeg een nieuwe wending dit jaar toen er toevallig meerdere boeken op mijn tafel belandden waarin ik sprookjesachtige elementen ontdekte. Ik leefde wekenlang in een wereld waar goed en kwaad een nieuwe dimensie kregen en waar ik aan het denken werd gezet over absurde wetten, helden, het lot en verbeeldingskracht. En hoewel sommige verhalen hilarisch en opgewekt waren en andere cryptisch en donker, hadden ze één ding gemeen: alle verhalen dagen je uit om de werkelijkheid met andere ogen te bekijken.

Dit is mijn lijstje van 5 boeken vol sprookjes die je nooit eerder las:

De gouden baard (4+)

Klaas Verplancke  |  ISBN 9789045127262  |  Uitgeverij Querido

De gouden baard begint als een onschuldig sprookje over een ijdele koning. De koning die zijn koninklijke zelf en zijn schitterende baard zo bewondert, bedenkt wetten die zijn baard nog langer en mooier maken. Maar dat breekt hem zuur op… Klaas Verplancke creëerde een wervelend en hilarisch prentenboek op groot formaat dat je aan het denken zet. Wat maakt een goede koning? Waarvoor heb je wetten nodig en wie mag ze bedenken? De gouden baard is een slim en grappig verteld sprookje dat politiek (wetten, fake news, dictaturen) bespreekbaar maakt voor jonge kinderen en laat zien wat er gebeurt wanneer je te ijdel bent om de waarheid onder ogen te zien.

Ontdek de gespreksvragen die je kan gebruiken om met kinderen over de verschillende thema's te praten.

De fantastische verhalen van Tashi (6+)

Anna en Barbara Fienberg (tekst)  |  Kim Gamble (Illustraties)  | Daan Remmerts de Vries (vert.)  |  9789021682433  |  Uitgeverij Ploegsma

Tim heeft een nieuwe, heel bijzondere vriend: Tashi. Tashi is een kabouterachtig wezen dat Tim de meest fantastische verhalen over reuzen en rovers, draken en dieven, witte tijgers, flessengeesten en ontvoerde kinderen vertelt. Tim vindt het spannend en kan er geen genoeg van krijgen. Ook Tims vader en moeder luisteren graag mee. Een boek om veel voor te lezen en samen met je kind in een grenzeloze fantasiewereld te duiken Moeder en dochter Fienberg hebben een grappige manier van vertellen en stopten slimme herhalingen in het boek (Tims vader die altijd de foute vragen stelt, de inleiding van het verhaal met ‘Nou, het ging zo…’ of uitspraken als ‘Wat een slimme Tashi toch!’). Een bundeling betoverende sprookjes uit Australië met honderden prachtige potloodtekeningen.

Het grote leven van kleine Fons (7+)

Henry Lloyd (tekst)  | Laurens Rawie (illustraties)  |  ISBN 9789045127057  |  Uitgeverij Querido

Het grote leven van kleine Fons is een knotsgek verhaal met veel vaart en onvergetelijke personages, over wat het betekent om een held te zijn. Fons is klein maar droomt van een heldhaftig leven als ridder. Maar wanneer hij de wijde wereld intrekt, lacht iedereen hem uit. Wat nu gedaan? Passeren ook in het boek: een babbelzieke eenhoorn, een hilarische dwerg met twee hoofden, een zwevende beer,… Je zou willen dat de innemende kleine Fons je vriend, neef of buurjongen was om samen dolle streken mee uit te halen, te lachen en te filosoferen. Voor de fans van de hoorspelen van het Geluidshuis.

Wil je meer weten over dit boek? Lees dan zeker dit artikel.

De jongen die graag katten tekende (8+)

Michael De Cock (tekst) |  Fatinha Ramos (illustraties)  |  ISBN 9789002273186  Uitgeverij Davidsfonds Infodok

In De jongen die graag katten tekende staan 5 verhalen die van heinde en ver aangewaaid komen en die verzameld en herschreven werden door Michael De Cock. Het zijn bevreemdende verhalen voor jong en oud die je meenemen naar mysterieuze en spannende werelden. De Cock laat elk sprookje klinken zoals het hoort door zijn vlotte en verbeeldende schrijfstijl. Fatinha Ramos levert de donkere, maar magisch mooie tekeningen in dit boek.

Om diep na te denken over goed en kwaad met iets oudere kinderen. Lees hier welke verhalen in het boek worden verteld.

 

deMeisjes (11+)

Annet Schaap  |  ISBN 9789045126692  |  Uitgeverij Querido

In de Meisjes bewerkt Annet Schaap zeven bekende sprookjes tot verrassende vertellingen. Over meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn, maar mensen van vlees en bloed. Zo zijn er de twee jaloerse zussen in ‘Blauw’, een meisje dat de kikker in haar bed maar blijft kussen omdat ze ervan droomt dat hij een prins wordt, een meisje dat als monster wordt geboren en door haar ouders wordt weggestuurd, een meisje met een zus die niet meer wakker wordt en de twee zusjes Haasje en Griet die door hun hardwerkende vader worden verwaarloosd. Die meisjes tonen veel lef en nemen stuk voor stuk hun eigen beslissingen op moeilijke momenten en dat zorgt voor interessante wendingen.

Dit boek werd eerder uitgebreid besproken.

Voor meer filosofie en boekentips kan je terecht op onze blog.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.