Ik ken veel meer tantes dan jullie bij elkaar. Denkkaravaan leest: Tantes zijn fantastisch (ooms ook)

Hierom:

  • Tweede deel in een reeks van originele dichtbundels
  • De grenzeloze fantasie, rijke taal en geniale humor
  • “Er zijn zoveel manieren om familie te zijn” en daar wordt in deze bundel gewoon heel erg goed mee gespeeld

Het is altijd uitkijken naar een nieuwe gedichtenbundel van Edward van de Vendel. En ook Tantes zijn fantastisch (ooms ook) is weer een voltreffer. Tantes en ooms heb je in heel veel soorten en maten. Of ze nu familie zijn of niet. Het openingsgedicht speelt daar op in: dat is een gedicht voor iedereen die geen oom of tante heeft. Maar het kind dat vertelt, gelooft niet zomaar dat het enig kind is, zonder tantes, ooms, neefjes of nichtjes. Dat is natuurlijk hét moment om die familiegeheimen te gaan ontrafelen. Het gaat verder met de crematie van Tante Ava (groene vingers), de uitbundige oudtante Toos (verzinkoningin) en tante juf (het is toch raar dat de juf de zomer in verdwijnt en daarna de juf is van andere kinderen?).

Je kan het zo gek niet verzinnen of van de Vendel schrijft erover. En waarom zou je een voorwerp niet als familie kunnen zien? Dat wordt concreet in het grappige Tante Bedje waar een kind het bed als tante ziet en daardoor grinnikend in kan slapen.

“O, en die dekbedoom waar ze het over heeft,

is niet de man met wie ze leeft,

maar gewoon een nieuwe lover.

‘Elke week een nieuwe cover,’

dat zegt ze,

en dan lacht ze.

En dan verwacht ze

dat ik haar eeuwig blijf verzinnen.”

Alle emoties passeren de revue en dan is daar op het einde het gedicht Tante Rieta. Deze ode aan zijn moeder grijpt aan. Gewoonweg prachtig in zijn eenvoud.

De gedichten zijn lang (minstens een pagina) en lezen als een verhaal, maar dan in dichtvorm. Dat maakt ze aantrekkelijk voor kinderen die misschien minder thuis zijn in metaforen of personificaties. Want je wordt als vanzelf naar het einde of de ontknoping toegezogen. Van de Vendel weet altijd te verrassen met inhoud (al die ooms en tantes!), taal (“Ik wou dat er weer gevaar was waaruit ik weg werd gestreeld.”) maar ook met vorm, die speels en origineel is. De tekeningen van Philip Hopman zijn kleurrijk.

Dit is de tweede bundel uit de reeks 12 1/2e gedichten. Dat is telkens een dichtbundel met twaalf gedichten over een bijzonder onderwerp en twaalf tekeningen van een bijzondere tekenaar. Plus een half gedicht als vooruitblik op de volgende bundel. Het eerste deel was Hannes en Hassan weten meer dan jij met tekeningen van Martijn van der Linden. Wie de bundel Gelukkig en blij kent (ook een aanrader) kent vast nog de katten die elkaars beste vriend én vijand zijn.

De volgende bundel krijgt de titel Juf je bent geweldig MAAR en wordt geïllustreerd door Saskia Halfmouw. Het half gedicht prikkelt en ik ben heel erg benieuwd naar het volgende deel! Slim trouwens om er een serie van te maken, want dat zet toch altijd aan tot ontdekken. En dat is het werk van Edward van de Vendel zeker waard!

Tantes zijn fantastisch (ooms ook) 9+

Edward van de Vendel (tekst)  |  Philip Hopman  (ill.)  |  ISBN 9789045129648  |  36 pag.  |  2024

Met dank aan uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

10+
Een gat in je hart. Denkkaravaan leest: Kauw van jou
10+
Kan alles erger? Denkkaravaan leest: Mama, ik mis je
10+6+
Onderaards leven vol hindernissen. Denkkaravaan leest: De woelige wereld van de worm