Sprookjes van heinde en ver. Denkkaravaan leest: De jongen die graag katten tekende (8+)

In De jongen die graag katten tekende staan 5 verhalen die van heinde en ver aangewaaid komen en die verzameld en herschreven werden door Michael De Cock. Het zijn bevreemdende verhalen voor jong en oud die je meenemen naar mysterieuze en spannende werelden. De Cock laat elk sprookje klinken zoals het hoort door zijn vlotte en verbeeldende schrijfstijl. Fatinha Ramos levert de donkere, maar magisch mooie tekeningen in dit boek.

De jongen uit het titelverhaal blijkt een echte kunstenaar te zijn en kan het niet laten om katten te tekenen. Hij wordt van huis weggestuurd omdat het nooit wat met hem zou worden. Op een nacht gebeurt er iets spectaculairs met zijn getekende katten. Spannend verhaal over een jongen met artistieke ambities.

In Het geschenk van de mussen ontfermt een arm oud vrouwtje zich over een gewonde mus. Ze wordt rijkelijk beloond voor haar zorg en vriendschap. Maar dat is niet naar de zin van haar jaloerse buurvrouw. Een verhaal over onbaatzuchtigheid en wat er gebeurt als hebzucht het van je overneemt.

Door de tijd reizen en eeuwig jong blijven. Het overkomt de visser Urashima Taro onverwacht in het verhaal Duizend jaar een dag. Maar als hij merkt wat de prijs is die hij daarvoor moet betalen, is zijn geluk van korte duur. Gelukkig verhaal met een bitter einde.

Drie broers die tevergeefs een toren willen bouwen, krijgen raad van een oude man. De raad opvolgen heeft wrede gevolgen. Wat moeten ze doen? Ondertussen gaat Rozafa, de vrouw van de jongste broer en moeder van zijn kind, haar lot tegemoet. Het verhaal De toren van Rozafa laat je sprakeloos achter.

In Het laatste meesterwerk van Kwashin Koji volgen we opnieuw een kunstenaar en zijn knecht. Ze trekken van stad naar stad, maar gaan nergens naartoe. De reis is het doel. Wanneer Kwashin Koji zijn einde voelt naderen, verlangt hij ernaar zijn laatste meesterwerk te schilderen. “Schoonheid moet je willen zien. Ze is niet in de wereld, maar schuilt in de blik van wie haar aanschouwt.”

De jongen die graag katten tekende dompelt kinderen onder in een rijke taal, zet aan tot nadenken over goed en kwaad en neemt lezers van alle leeftijden mee naar ‘een land hier ver vandaan’. Soms wreed, soms ontroerend of met een harde levensles. Kleine kanttekening: jammer dat nergens in het boek verwezen wordt naar de oorsprong van de sprookjes. Daar ben ik heel benieuwd naar.

De jongen die graag katten tekende (8+)

Michael De Cock (tekst) |  Fatinha Ramos (illustraties)

ISBN 9789002273186

Uitgeverij Davidsfonds Infodok

Met dank aan Standaard Uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Lees je graag meer sprookjes? Wij verzamelden de mooiste bundels voor jong en oud.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen

Dit vind je misschien ook leuk

10+
De verkeerde kant. Denkkaravaan leest: Vandaag komen we niet meer thuis (10+)
6+
Avontuur in Madrid. Denkkaravaan leest: Bombaaj
4+6+
Krokodillen die kriebelen. Denkkaravaan leest: Olifant heeft kriebel