“Toen ik besloot om de lotgevallen van Sindbad opnieuw te vertellen, wilde ik er dus het liefst een lekker spannend avonturenboek van maken.” zegt auteur Tiny Fisscher in de inleiding van het boek. Dat is haar gelukt: haar stijl past echt in een vertellerstraditie en roept een Oosterse wereld op vol reuzenslangen, monsters, geurige kruiden en weelderige paleizen.
De bundel met zeven reisverhalen van Sindbad de Zeeman komen uit de wereldberoemde Sprookjes van duizend-en-één-nacht. Sindbad wordt rijk geboren en heeft een heerlijk leven in Bagdad, maar het avontuur lonkt. Elke reis wordt hij geconfronteerd met het gevaar van woeste zeeën en onheilspellende plekken. Het is telkens een strijd op leven en dood, waarbij hij zich meermaals afvraagt waarom hij er altijd op uit wil trekken en hij steeds de alarmbelletjes negeert. Hoe vaak kan een mens worden gered?
“Een enorme woede laaide in me op, vooral woede op mezelf. Ik had in Bagdad een goed leven gehad, waarom moest ik er dan steeds vandoor om mezelf aan de idiootste gevaren bloot te stellen?”
De zeven verhalen volgen steeds eenzelfde structuur: Sindbad scheept in op een koopmansschip, beleeft een avontuur dat hij steeds als enige overleeft, wordt ontvangen in een koninklijk paleis en ziet de kans om op miraculeuze wijze en met veel kostbare spullen terug te keren naar Bagdad. Hoewel dat voorspelbaar lijkt, keek ik elk verhaal opnieuw uit naar de slimme (ontsnappings)trucjes en spannende avonturen van Sindbad. Fisscher schrijft dan ook heel vlot en beeldend: over een kiertje schemerig licht, vervaarlijk gesis of verrukkelijk geurende schalen met eten.
Er is ook een raamverhaal. Sindbad nodigt elke avond verschillende gasten uit om naar zijn verhalen te komen luisteren. Ook de arme, maar eerlijke Sidi is een bevoorrechte getuige.
“Sidi had de verhalen weer met stille verwondering aangehoord. Zoals deze man kon vertellen! Al zou hij de hele boel bij elkaar fantaseren, Sidi kon er geen genoeg van krijgen.”
Net als Sidi, schuif je als lezer elke keer mee aan die rijk gevulde tafel vol reisverhalen aan. Mooi hoe Fisscher dat raamverhaal gebruikt om een extra dimensie te geven aan de thematiek van het lot, armoede en rijkdom, fantasie. Want Sindbad de Zeeman mag dan wel een avonturenverhaal zijn, door de manier waarop Fisscher het brengt, wordt het toch weer een tikkeltje filosofisch. Een onverwacht zalige combinatie in dit sprookjesachtige boek! En zo wordt een oeroud verhaal toch weer relevant in onze tijd.
Ik laafde me aan de levenslessen van Sindbad, genoot van de Oosterse setting, vreesde de monsters en gevaren van het zeeleven en lachte met hoe Sindbad zichzelf telkens weer redde. En ik bewonderde het werk van 7 illustratoren, voor elk verhaal één: Linde Faas, Sophie Pluim, Pyhai, Jeska Verstegen, Juliette de Wit, Daan Remmerts de Vries en Thé Tjong-Khing. Zo’n line-up, daar kan je alleen maar dankbaar voor zijn. Pluim ook voor de bijzondere cover met goudfolie en het mooie lettertype.
Sindbad de Zeeman is een prachtige uitgave, een aanrader voor avonturiers en verhalenliefhebbers. Verzamel jong en oud in je huiskamer, vertel en laat het avontuur beginnen!
Sindbad de Zeeman (8+)
Bewerkt uit Sprookjes van 1001 nacht
Tiny Fisscher (tekst)
Linde Faas, Sophie Pluim, Pyhai, Jeska Verstegen, Juliette de Wit, Daan Remmerts de Vries en Thé Tjong-Khing (ill.)
ISBN 9789021428673
Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Volt voor het recensie-exemplaar.
Heb je nu echt wel zin gekregen in nog meer sprookjes? Check dan zeker dit artikel over 5 geweldige sprookjesboeken die je nog niet kende.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.