5x prentenboeken over de liefde

Wat is liefde? Het is een vraag die zowat elk levend wezen inspireert. Ook makers van prentenboeken. Dit is de nieuwe oogst. Stuk voor stuk boeken die aanzetten om samen met je kinderen in gesprek te gaan over wat liefde is.

liefde is

Liefde is…

Lily Murray (tekst)  |  Sarah Maycock (ill.)  |  Steven Blaas (vert.)  |  ISBN 9789047714804  |  Lemniscaat

Dit boek viert de liefde in al haar verschillende vormen aan de hand van dieren. Liefde is opvallend als een pauw die trots zijn veren uitwaaiert, maar soms zingt liefde een zachter lied. Liefde is stoer als een orang-oetang die hoog klimt, maar kan ook zacht en zorgzaam zijn. Liefde is niet in één zin te vatten, zo blijkt en heeft veel gezichten. Lily Murray verandert telkens van perspectief en dat is origineel. Maar de tekst krijgt pas echt betekenis door het samenspel met de uitbundige, geverfde dierenillustraties van Sarah Maycock. Je ziet speelse stokstaartjes door het stof rollen (“Liefde is speels”) en op de volgende pagina zie je diezelfde stokstaartjes alert staan kijken (“Liefde kan ook serieus zijn…wanneer we voor elkaar zorgen in moeilijke tijden”).

 

Liefde is prachtig,

als het huis dat een prieelvogel bouwt voor zijn partner

-versierd met schatten.

Maar de schoonheid van de liefde

Neemt allerlei vormen aan…

…een eenvoudig liedje,

een kleurrijke dans,

een liefdevol gezicht.

De tweeluikjes vormen een mooi beeldend portret van de liefde. De abstracte tekst zal eerder iets oudere kinderen en volwassenen aanspreken, maar de gevoelige en tegelijkertijd krachtige illustraties zullen jong en oud beroeren. Mooi cadeauboek.

wij blijven altijd bij elkaar

Wij blijven altijd bij elkaar

Smriti Halls (tekst)  |  Steve Small (ill.)  |  Joukje Akveld (vert.)  |  ISBN 9789021037622  |  Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Eekhoorn wil een feestje geven en begint alvast enthousiast met de voorbereidingen. Maar Beer heeft er eigenlijk niet zo veel zin in en zet alvast zijn slaapmuts op. Hoewel…misschien blijft hij toch nog even beneden. Waarom heeft hij zich vooraf zoveel zorgen gemaakt, vraagt Beer zich af tijdens het dansen. Hij amuseert zich rot. Maar waar is Eekhoorn gebleven?

Wij blijven altijd bij elkaar gaat over feesten, vriendschap, je zorgen maken, het gevoel (n)ergens bij te horen en oog hebben voor elkaar. De succesformule die Halls en Small gebruikten in de vorige boeken over Beer en Eekhoorn zorgt opnieuw voor vuurwerk: het rijm (vakkundig vertaald door Joukje Akveld), de geweldige dynamiek tussen de springerige Eekhoorn (gewoon gedrukt lettertype) en de bedachtzame Beer (vetgedrukt lettertype), de aantrekkelijke illustraties die afwisselen tussen paginagroot en stripachtig en de wending met de gele taxi.

Wij zijn met elkaar

het betere werk.

Jij en ik zijn als

popcorn en film,

als fluit en trompet,

als koekjes en thee,

als kussen en bed.

Je kan niet anders dan verliefd worden op Beer en Eekhoorn. En op de les die zij altijd leren: bij elkaar zijn is plezierig en feestelijk, maar niet zonder obstakels. Zachtheid en kwetsbaarheid in een humoristisch jasje. Het werkt. Aanrader.

prins zoekt prins

Prins zoekt Prins

Tiny Fisscher (tekst)  |  Coen Hamelinck (ill.)  |  ISBN 9789021469584  |  Volt

Prins Thijn heeft geen zin meer in handen schudden, praatjes maken, vriendelijk knikken en doen alsof. Hij zet een advertentie in de krant: “Prins zoekt Prins. Tijdelijk. Dus niet voor altijd.” Wanneer de invalprins arriveert, twijfelt Thijn of zijn plan wel een goed idee was. Thijn is in de war. Maar dan gebeurt er iets dat hem het gevoel geeft “thuis te komen van een verre reis…”

Tiny Fisscher schrijft dit verhaal over liefde en zijn wie je bent met veel humor en ritme. De prins denkt dat hij moeilijke woorden moet gebruiken, zoals ‘calamiteiten’ of ‘referenties’ om gewichtig over te komen, maar eigenlijk begrijpt hij er geen snars van. Dat zorgt voor heel herkenbare en grappige situaties en neemt stiekem toch ook ons taalgebruik onder de loep. Fisscher speelt zo bedreven met taal en betekenissen. Jonge kinderen zullen dit hilarisch vinden. Maar ook situaties zorgen voor binnenpret: zoals de prins die rondjes loopt in zijn kamer zodat hij er koortsig en ziek uitziet (iets dat iedereen wel eens heeft gedaan als kind, toch?), de kandidaat-invalprinsen met hun uitvergrote karaktertrekken of hoe de twee prinsen sprookjesachtig dansen (of toch niet?).

Samen zweefden ze door de zaal.

Nou ja, zweven…

Dat gebeurt alleen in sprookjes.

In dit verhaal stapte Thijn steeds op V’s voeten.

Hij was er met zijn hoofd niet helemaal bij.

Het was wel even wennen aan de vlakke tekenstijl van Coen Hamelink, die de personages karikaturaal neerzet, maar wel zorgt voor de juiste sfeer en kleur. Zijn visuele grapjes vullen de tekst moeiteloos aan.

Fisscher laat zien dat liefde verwarrend is als het onverwacht komt aankloppen. En dat dat niet eens zo erg hoeft te zijn. Integendeel. Een amusant boek, inclusief cupido, pen en inkt en een Koninklijke Ontvangstzaal. Zonder poespas, maar met schwung en inleving gebracht.

alle liefde van de hele wereld 1

Alle liefde van de hele wereld

Mac Barnett (tekst)  |  Carson Ellis (ill.)  |  Edward van de Vendel (vert.)  |  ISBN 9789401484787  |  Lannoo

‘Wat is liefde?’ vraagt een jongetje zich af. Zijn oma is oud en zal het antwoord wel weten, maar haar antwoord is mysterieus: ‘Als je de wijde wereld in trekt, zul je misschien een antwoord vinden.’ Dat doet hij. De antwoorden die de jongen verzamelt, lijken hem niets wijzer te maken. Volgens de visser is liefde een vis, volgens de toneelspeler is het applaus en de timmervrouw vindt liefde een huis. Hoe kan hij de liefde ooit begrijpen?

Een boek als een tas dampende thee bij een knisperend haarvuur. Aanrader. Lees hier de bespreking die ik eerder schreef.

een zee van liefde

Een zee van liefde

Pieter Gaudesaboos  |  ISBN 9789401477260  |  Lannoo

Een zee van liefde is geen nieuw boek, maar wel één dat de Boon 2022 (publieksprijs en juryprijs) én de Zilveren Griffel 2022 won en dus het vermelden waard is. Sinds zijn debuut ben ik al fan van Gaudesaboos. Zelfs nu onze kleine kinderen groot zijn geworden, blijf ik boeken kopen van deze originele Vlaamse illustrator en auteur.

Volgens Edward van de Vendel is dit boek “één groot gloeiend bewijs van liefde”. Pinguïn is onderweg naar het huis van zijn vriend Beer. Hij zeult een groot geheim met zich mee, zo van het soort dat een leven op z’n kop kan zetten. Verlegen, maar moedig verklaart Pinguïn zijn liefde aan Beer. Die begint eerst heel hard te lachen. “Verliefd? Op mij? Dat kan toch niet! Kijk nu zelf, we zijn helemaal anders.” Maar dan ontstaat er een twijfelende zoektocht naar wat liefde dan wel is.

Hoe ingewikkeld de liefde ook kan zijn, dit boek geeft je een reden om toch je hart te volgen. In prachtige prenten en poëtische tekst, schetst Gaudesaboos hoe Pinguïn en Beer hun dromen en gedachten delen (kijkend naar de sterren), niet veel woorden nodig hebben om elkaar te begrijpen (en samen bergen beklimmen, in de zee dobberen of selfies nemen) en na een afscheid elkaar weer vinden. Want “Niets kon de leegte vullen die Pinguïn had achtergelaten”. Het verlangen naar elkaar, de kriebels, de overgave, het thuiskomen….in dit boek wordt het allemaal zo vanzelfsprekend en fijngevoelig aangeraakt. Om te koesteren en warm van te worden.

Met dank aan uitgeverijen Luitingh-Sijthoff, Lemniscaat, Lannoo en Volt voor de recensie-exemplaren.

Nog meer filosofie en boekentips? Snuister door onze blog.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.

Dit vind je misschien ook leuk

10+6+
Een fout op poten. Denkkaravaan leest: Ze noemen me Mier (9+)