Trefwoorden: roeien, sportwedstrijd, valsspelen, (on)eerlijk
Hierom:
- Omdat ik zelden een auteur tegenkwam die het thema ‘(sport)wedstrijd’ zo origineel en creatief aanpakte
- Wat een ongezien mooi kleurenpalet!
- Als is het maar voor die ene zin ‘Hier wil ze als de wiedeweerga meer van weten!’
Prangende vraag: Wanneer ben je een winnaar?
Marie Dorléans is een veelvuldig bekroond auteur en illustrator uit Frankrijk. Gelukkig vertaalde uitgeverij Parade haar Peddelpaniek naar het Nederlands want het is een frisse aanvulling in prentenboekenland.
Het boekje valt meteen op door het langwerpige formaat (29 x 16 cm) en de sprekende cover van twee roeiers in hun boot, gewapend met roeispanen en zwemvliezen. Hé, zwemvliezen? Meteen een heel krachtig beeld om over na te denken. Wat zou hier aan de hand zijn?
Het boek begint met een scène aan de oever van het kanaal waar het publiek klaar zit voor het grote kanokampioenschap. Je krijgt als lezer de opdracht om Sophie te zoeken. Die is jarig en heeft een mooi cadeau gekregen. Ik zag veel mogelijke Sophie’s en dat is het fijne aan dit begin: het dwingt je beter te kijken naar die verfijnde illustratie vol kleine verhaaltjes en personages die je automatisch van links naar rechts ‘leest’. Dan klinkt er ‘PANG’ en zien we de topatleten van start gaan. ‘Ze zwoegen zich kromgebogen door de golven en het publiek schreeuwt zich schor’. Op dat langwerpige formaat wordt die race natuurlijk heel interessant uitgebeeld. Het is alsof je mee langs de oever zit en meekijkt.
Sophie vindt het maar saai en springt met haar nieuwe duikbril in het kanaal (heerlijk beeld!). Onder water is er vast meer te zien. En inderdaad! De atleten spelen onder water namelijk een beetje vals: de ene boot heeft een schroef, de andere wordt voortgetrokken door een duikboot of zwemmer, nog een andere door een school vissen. In de klas kan je daar zeker creatief mee aan de slag want wie bedenkt nog een andere manier om een boot voort te trekken en snel over de finish te komen? Uiteraard loopt er iets mis en dat leidt tot een stapelgek einde.
Terwijl de toeschouwers enkel zien wat er zich boven water afspeelt (Wat doet die visser daar?’) duikt Sophie in een andere wereld onder water. Dat extra perspectief zorgt voor veel verbeelding, maar ook voor filosofie. Je gaat je afvragen wat er zich doorgaans achter de schermen afspeelt. Wat zien wij eigenlijk? En is dat de waarheid? Zijn de roeiers nu winnaars? Dorléans beheerst het spel van humor, verrassing en ondeugendheid. De vertaling van Marion Everink heeft ritme, leest vlot en is rijk van taal.
Peddelpaniek is een origineel prentenboek dat het verdient om door een groot publiek te worden ontdekt: meesterlijk opgebouwd, vol beweging en dynamiek, grappig en met een ongezien mooi kleurenpalet. Aanrader!
Op basis van de tekst zou ik dit boek eerder voorlezen aan 6+ of laten lezen door 8+. Jonge kinderen gaan dan wel weer helemaal mee zijn in het visuele verhaal. Test het gewoon een keer uit.
P.S: Dit boek deed me een beetje denken aan een ander prentenboek Ik weet niet meer hoe ik slapen moet omdat ook daar wordt gespeeld met een parallelle wereld van het meisje dat ’s nachts een beer ontmoet. Het is zo fijn voor kinderen om boeken te lezen waar de volwassenen voor een keer eens niet de alwetende helpers zijn.
Peddelpaniek (6+)
Marie Dorléans | Marion Everink (vert.) | ISBN 9789493408043 | Parade | 36 pag. | 2025
Met dank aan Uitgeverij Parade en New Book Collective voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.