Boeken in een zee van oorlog. Denkkaravaan leest: Nours geheime bibliotheek (6+)

Thema’s: oorlog, bibliotheek, boeken

Wanneer de oorlog in Syrië de stad Damascus bereikt, richten Nour en haar neefje Amir een geheime ondergrondse bibliotheek op. De boeken vinden ze op straat en in gebombardeerde huizen. Nour leert de helende kracht van boeken kennen: hoe ze je kunnen meeslepen en helpen. En hoe ze in donkere tijden voor iedereen een toevluchtsoord zijn.

Dit prentenboek is gebaseerd op een ware gebeurtenissen die achteraan het boek worden uitgelegd. In een ander kort stukje staat uitgelegd dat bibliotheken in de loop van de geschiedenis vaak het slachtoffer waren van verwoestingen. Want, zo zegt Abu El-Ezz, medeoprichter van de geheime bibliotheek in Daraya, “Boeken zijn onze manier om onwetendheid te verdelgen.” In een pakkend nawoord vertellen de auteur en illustrator bovendien hun persoonlijke ervaringen met oorlog.

Ik werd er heel stil van. Voor te veel mensen is oorlog een dagelijkse realiteit. Hoe boeken kunnen helpen verschillen te overwinnen en menslievend en hoopvol te blijven, wordt wel duidelijk in ‘Nours geheime bibliotheek’. Het boek kan ook een veilige uitnodiging zijn voor kinderen om over hun ervaring met oorlog te praten. Wat betekende dat voor hun dagelijks leven? Konden ze nog naar school? Moesten ze schuilen in kelders? Waarmee vulden ze het vele wachten?

We maken kennis met Nour die in Damascus woont, “de plek van geuren”. Ze houdt van haar Mama en Baba, maar ook van haar neef Amir met wie ze in bomen klimt, verstoppertje speelt of avonturenverhalen leest. Ze dromen van een geheime club, voor henzelf en hun vrienden. Maar op de ochtend van hun eerste bijeenkomst, cirkelen er vliegtuigen boven de stad en vallen er bommen.

Het gezin vindt ‘s nachts een veilige plek in een kelder, samen met zo’n dertig andere mensen waar ze de tijd doden met lezen of kaartspelletjes. Dagen gaan voorbij en wanneer de gevechten tijdelijk stoppen, wordt Amir eropuit gestuurd om brood te kopen. Onderweg begint hij boeken op te rapen en dat inspireert zijn vrienden om hetzelfde te doen. Ze verzamelen de boeken in een geheime kelder die langzaam wordt ingericht als bibliotheek. Steeds meer kinderen en volwassenen vinden hun weg naar de veilige plek.

“Jarenlang was de verborgen bibliotheek van Nour en Amir het best bewaarde geheim van de inwoners van de stad. Kinderen praatten tegen hun boeken en hun boeken luisterden naar hen. De bibliotheek was een veilige haven geworden in een zee van oorlog.”

Dit prentenboek voor iets ouders kinderen is een heel mooie aanzet om na te denken over de impact van oorlog, maar ook over hoe mensen elkaar helpen in tijden van nood en hoe ze veerkrachtig en hoopvol blijven. En natuurlijk ook over de kracht van verhalen en boeken.

Het is geen triestig verhaal, integendeel. De evenwichtige opbouw en de grote pagina’s vol rijkelijke illustraties, maken het thema heel toegankelijk voor kinderen. Illustrator Vali Mintzi combineert twee stijlen: houtskool voor het barre, geruïneerde landschap en dikke, zonnige lagen gouache voor het lichte, hoopvolle verhaal van de kinderen en de bibliotheek. Dat levert een prachtig geheel op.

‘Nours geheime bibliotheek’ is een bijzonder knap boek dat bruggen kan slaan. Aangrijpend, maar tegelijkertijd licht en hoopvol. Een aanwinst voor elke bibliotheek.

Nours geheime bibliotheek (6+)

Wafa’ Tarnowska (tekst)  |  Vali Mintzi (illustraties)  |  Joukje Akveld (vert.)  |  ISBN 9789051169638  |  Vier Windstreken

Met dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken voor het het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

10+
De verkeerde kant. Denkkaravaan leest: Vandaag komen we niet meer thuis (10+)
10+
Geloven in je eigen gedachten. Denkkaravaan leest: Mannus en de onzichtbare kracht (Elflingboek 1)
10+
Kijken naar de binnenkant. Denkkaravaan leest: Umbrador