Sjeik Boul-Boul is een schatrijke en koopzieke man. Wanneer hij aankondigt dat hij een dierentuin wil kopen, is de maat vol voor zijn vrouw. Zij sluit een weddenschap met hem af: als hij honderd dagen als een gewoon mens kan leven, mag hij zijn dierentuin kopen. Samen met hun twee dochters Narous en Six én slechts één bediende, trekken ze naar Londen. Maar is het gewone leven wel voor iedereen weggelegd?
Marjon Hoffman kennen we vooral van de grappige reeks De regels van Floor. Maar ze schreef in 2005 dus ook De dochters van sjeik Boul-Boul dat nu toe is aan een zevende druk. Jonge lezers waarderen de vlotte stijl, fantasie en karikaturale personages van Hoffman. Wie wil er nu niet alles kunnen kopen wat er bestaat: van kamers vol snoep ( er wordt aardig wat afgesnoept in het boek) tot limousines met spelcomputers. Sjeik Boul-Boul kan aardig overdrijven, dat is meteen duidelijk. Als een verwend kind wordt hij op zijn wenken bediend en ook zijn dochter Six zegt geen nee tegen de luxe.
Omdat er geen einde komt aan het koopgedrag (de sjeik en zijn dochter blijken onverzadigbaar en nooit tevreden) trekt het gezin naar Londen om daar honderd dagen te leven als normale mensen. Terwijl Boul-Boul zijn dagen koppig in de zetel doorbrengt, heeft dochter Narous (het buitenbeentje van het gezin) er de tijd van haar leven. Ze gaat naar school, speelt met andere kinderen en heeft haar grootouders dichtbij. Wanneer ze weer in Dubai zijn, lijkt er niets te zijn veranderd. Of heeft sjeik Boul-Boul de boodschap stiekem toch begrepen?
Ik ga niet verklappen hoe het verhaal eindigt, want dan mis je de originele wending. Voor mij mocht die best wat sterker uitkomen, net zoals de (soms flauwe) personages in het verhaal. Er zitten wel wat ideeën in het boek die interessant zijn om over na te denken, zoals de vraag of geld gelukkig maakt en wat het is om als ‘normale’ mens te leven. Je zou de vraag kunnen stellen aan kinderen wat zij zouden kopen als ze al het geld van de wereld hadden. Zou je dan gelukkiger zijn? Koop je iets voor jezelf of ook voor anderen? Zouden we kunnen leven in een wereld zonder geld?
De dochters van sjeik Boul-Boul is vooral een boek dat humor en overdrijving combineert tot een vlot leesbaar verhaal. De tekeningen van Annet Schaap illustreren de ene keer de overdreven rijkdom, dan weer de verveling of de vreugde van de personages. De fijnste passage was voor mij waar Narous wegsluipt naar het naaiatelier: een spannend stukje waar de personages voor één keer echt van vlees en bloed bleken te zijn.
De dochters van sjeik Boul-Boul (7+)
Marjon Hoffman (tekst) | Annet Schaap (ill.) | ISBN 9789021684291 | Ploegsma
Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.