Kernwoorden: sekte, eenzaamheid
Hierom:
- Een detectiveverhaal om van te smullen over een konijn dat ten prooi valt aan een sekte
- Meesterlijk verteld vol humor, taalplezier en fantasie
- Voor iedereen die wil weten wat liotes zijn (ik moest het opzoeken) en daarmee wil leren spelen
Prangende vraag: Hoe belangrijk is vertrouwen?
Covertekst:
Het leven gaat gewoon zijn gangetje voor de aardige egel Jefferson en zijn beste vriend Gijsbert het varken. Tot hun vriendin Simone spoorloos verdwijnt. Vastberaden om haar te helpen, gaan Jefferson en Gijsbert op onderzoek uit. Dat brengt hen in contact met moedige reisgenoten en voert hen naar een mysterieuze plek.
Dit is het tweede boek uit de Jefferson-reeks. En wat heb ik spijt dat ik het nu pas leer kennen! Het is door een ander boek van Jean-Claude Mourlevat te lezen (‘De terugstromende rivier‘) dat ik fan werd van zijn vertelstijl: zo goed geschreven en vol spanning, humor en fantasie! Mourlevat won niet voor niets de Astrid Lindgren Memorial Award natuurlijk. Ik ging op zoek naar meer werk van deze Franse schrijver en ontdekte zo Jefferson.
Jefferson is een heerlijk spannend, grappig en komisch verhaal waar een egel en een varken op zoek gaan naar hun verdwenen vriendin Simone, een konijn. Bij het rondsnuffelen in haar huis vinden ze een brief en vreemde bankafschriften die hen leiden naar een ski-oord en vervolgens naar het dorpje Koelenbloede. Ondertussen krijgen ze versterking van een vriendelijke das, meneer Vanderburcht en Walter Schmitt, een luidruchtig everzwijn.
“U moet weten dat Gijsbert en ik middelmatige detectives zijn die eigenlijk rekenen op een enorme portie geluk. We weten haast niets met zekerheid over deze zaak, ons enige spoor rammelt behoorlijk en ons vervoermiddel rammelt nog meer.” (p. 100)
Dit is een detectiveverhaal om van te smullen! De scenario’s die Jefferson en Gijsbert verzinnen, de soms onhandige maar o zo lieve pogingen om te helpen en de dapperheid die de dieren ten beste geven… Om je hart te stelen! En dan het aanstekelijk taalplezier waarmee de auteur het begrip litotes introduceert en zijn hoofdpersonage doorheen het hele verhaal moeilijke woorden laat noteren. Tegen een niet zo evidente achtergrond (Simone blijkt ten prooi te zijn gevallen aan een sekte waar brainwashing en vernedering dagelijkse praktijken zijn) zet Mourlevat bovendien een mooi en sfeervol verhaal van een vriendschap neer.
“Het ziet er altijd goed uit, tot het weer compleet in de soep loopt.” (p. 124)
Ik ga binnenkort zeker deel 1 lezen en kijk vol verwachting uit naar het derde deel dat nog in het Nederlands moet worden vertaald. Heel knap werk trouwens voor het vertaalduo Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken die voor hun werk de Filter Vertaalprijs 2023 wonnen.
Met het boek in de klas
- Wil je je kinderen warm maken voor dit boek, lees dan pagina 16 tot en met 19 voor. Dan willen ze vast weten wat er in de brief staat! Eventueel kan je ook nog een stukje voorlezen van pagina 36 en 37.
- Een dilemma in hoofdstuk 7: Moeten Jefferson en Gijsbert opgeven of doorgaan? Kan je hiervoor argumenten bedenken? Wat zou je zelf doen?
- Een schrijfopdracht in hoofdstuk 11: Daar besluiten de vier dieren undercover te gaan en een aanbevelingsmail te schrijven. Heel interessant materiaal om te vergelijken of kinderen te laten puzzelen wie welke mail heeft geschreven. Geef hen de opdracht om ook een mail te schrijven.
- Filosoferen: Het verhaal heeft aanknopingspunten om te filosoferen over autoriteit, ideeën, waarheid, voorliegen, zelf denken, fake news.
Jefferson. Een verdwijning met een staartje (10+)
Jean-Claude Mourlevat | Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken (vert.) | ISBN 9789401495943 | Lannoo | 270 p.
Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.