Moet je onsterfelijk willen zijn? Denkkaravaan leest: De terugstromende rivier. Het verhaal van Tomek (11+)

De jonge Tomek heeft een kruidenierswinkel waar hij alles verkoopt wat een mens nodig heeft. ‘Heb je ook water van de rivier Qjar?’ wil Hannah weten, een raadselachtig meisje dat op een dag ineens in de winkel staat. Een druppel water van die rivier, maakt je immers onsterfelijk. Tomek, die meteen hopeloos verliefd wordt op Hannah, heeft nog nooit van deze terugstromende rivier gehoord. Maar de wereld zien, dat wilde hij stiekem al heel zijn leven. Hij laat voor de eerste keer ooit zijn winkel achter en besluit Hannah achterna te gaan.

Ik moet eerlijk toegeven dat de cover van het boek me helemaal niet aansprak en ik dit boek dus even liet liggen. Maar wat was dat een foute inschatting! Waarom werd er zo lang gewacht met een vertaling naar het Nederlands? Want dit verhaal sleept je mee op een fantastisch avontuur dat doet denken aan de Odysee, met zijn raadsels, dwergachtige figuren en bedwelmende bloemenvelden.

“Diegenen die hun geur opsnuiven, vallen in een diepe slaap. En dan blijven ze net zolang slapen totdat iemand naast hen gaat zitten en de wakkerwoorden uitspreekt.”

De tocht van Tomek voert hem langs Het Woud der Vergetelheid (wie het betreedt, wordt onmiddellijk vergeten), een wel heel speciaal bloemenveld (de bloemen laten je hallucineren), het dorp van de Geurmakers die geuren bedenken als ‘de eerste regendruppels op het meer’ en Nergensland. De karakters die hij onderweg ontmoet, zijn vreemd, maar uiterst sympathiek. Humor en vriendelijkheid zijn nooit ver weg.

“Het lijkt alsof we het allemaal hebben gedroomd.”

Of Tomek de rivier en Hannah vindt, dat ga ik echt niet verklappen. Ik kon het boek niet wegleggen dus je zal er snel genoeg achterkomen. Jean-Claude Mourlevat is een rasechte verteller. Hij won niet voor niets de Astrid Lindgren Memorial Award in 2021. Slechts twee van zijn boeken zijn naar het Nederlands vertaald: Jefferson (Lannoo, 2021) en nu ook De Terugstromende Rivier. Van dat laatste verscheen een tweede deel (Het verhaal van Hannah) in het Frans. Hopelijk komt Uitgeverij Querido snel met die vertaling (en hopelijk met een meer aantrekkelijke cover). Eef Gratama vertaalde voortreffelijk en gaf de zinnen een fijne cadans.

De terugstromende rivier is een origineel epos vol spanning, humor, denkstof en wijze levenslessen. Het is een ideaal boek om voor te lezen en nadien te gaan filosoferen over (on)sterfelijkheid (Moet je wel willen dat je nooit doodgaat?), vergeten en herinneren (Kan iets nog bestaan als niemand het zich herinnert?), echt en schijn, goed en kwaad. Aanrader voor jong en oud!

De terugstromende rivier. Het verhaal van Tomek (11+)

Jean-Claude Mourlevat  |  Eef Gratama (vert.)  |  ISBN 9789045127507  |  Uitgeverij Querido

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.