Thema’s: ziekte, dood, geheimen, leugens, schuld
De mama van Pip heeft een B&B, vlak bij een ziekenhuis. Wanneer de familie Duinslager er verblijft omdat hun zoon Paul ernstig ziek is, raakt Pipa in de ban van zijn zus Felien. Nochtans moet ze van haar moeder altijd afstand houden, want hun gasten hebben genoeg zorgen. Maar waarom gaat Felien nooit mee naar het ziekenhuis? En hoe lang kan Pipa haar geheime hok verborgen houden?
In Hiernaast, bij ons thuis worden gezinnen geconfronteerd met ziekte en verlies. De mama van Pipa is psycholoog en het wordt al snel duidelijk dat ze -door een eigen drama in haar leven- iets wilde doen voor ouders met zieke kinderen. Pipa’s vader reist de wereld rond als jazzmuzikant en lijkt het naar zijn zin te hebben met de nieuwe drumster. Pipa belt hem regelmatig op wanneer ze in haar geheime kamer zit: een hok onder de trap dat ze heeft ingericht met een krukje, papa’s pantoffels platenhoezen en foto’s van Bas (haar broer).
Je komt maar mondjesmaat te weten wat er met haar broer is gebeurd, want veel dingen blijven in dit gebroken gezin onuitgesproken. Pipa’s mama draagt een zware last (‘Uiteindelijk is alles verdriet’) en ook Pipa gaat gebukt onder een groot schuldgevoel. Ze liegt en zet streepjes voor elke leugen. Dat turven doet ze trouwens ook met andere dingen (Hoe vaak Hugo langskomt voor mama, Hoe vaak ze papa in het echt ziet, …). Maar wanneer de leugens haar teveel worden, bedenkt ze een plan om de leugens te doen verdwijnen. Dat betekent dat ze het grootste geheim zal moeten prijsgeven.
Van Ranst schrijft met een poëtische taal en dat schept een zekere afstand tussen het ik-personage en de lezer. Maar zijn omschrijvingen zijn zo mooi en hij bouwt het verhaal ook heel fijn op.
“Op televisie zag ik dat dingen die zwaar zijn dat niet per se zijn omdat ze veel wegen, maar omdat ze veel waard zijn. De waarde van iets kun je zien aan de manier waarop het gedragen wordt.” (p. 22)
Je vraagt je af wat er met Bas is gebeurd en waarom Felien liegt over haar adoptie. Achter de broze vriendschap tussen Felien en Pipa zit veel onmacht van de tieners die elkaar vinden in hun eenzaamheid. Ik vind het boek redelijk rauw, maar het geeft wel goed weer hoe mensen op verschillende manieren omgaan met ziekte en dood en hoe ze daar maar moeilijk met elkaar over kunnen praten. En de taal die Do Van Ranst daaraan geeft, is waardevol en nodig.
“Nooit wordt er gelachen om Bas.
Niet om wat er gebeurd is. Niet om hoe het afliep.
Zelfs niet om foto’s van hem.
We kijken niet eens foto’s, of toch niet samen.” (p. 127)
Hiernaast, bij ons thuis is een boek dat wel eventjes binnenkomt dus en waar je stil van wordt.
Enkel het einde vind ik niet rijmen met de rest van het verhaal en komt heel ongeloofwaardig over. Daar werd toch een vreemde keuze gemaakt.
Hiernaast, bij ons thuis
Do Van Ranst | ISBN 9789002278693 | Davidsfonds Infodok
Met dank aan Davidsfonds Infodok voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.