Denkkaravaan leest: De koning die het donker verbood (4+)

“Er was eens een jongetje dat bang was voor het donker. Hij besloot dat hij, als hij koning werd, iets aan het donker zou doen. Hij zou het verbieden.”

De koning die het donker verbood opent klassiek, maar verder is alles aan dit boek vernieuwend en origineel.

Omdat de koning en zijn raadsleden vermoeden dat het volk een Donkerverbod niet zomaar zouden aanvaarden, beginnen ze geruchten te verspreiden over het donker (het donker is eng, saai, steelt je geld,…). Emily Haworth-Booth mixt ernst met humor: er wordt een kunstzon geïnstalleerd, gordijnen worden weggehaald en lichthoeden worden geïntroduceerd. Maar wat lijkt als een goed plan, krijgt al snel nare gevolgen. De auteur laat ook de andere kant van het verhaal zien: uitgeputte mensen die beseffen dat ze zich hebben vergist. En dan krijgt het verhaal een spannende wending: om de mensen af te leiden moet de koning opnieuw met een slim plan komen. Hij kondigt een groot feest met vuurwerk aan. Maar de inwoners van het koninkrijk zijn niet dom. Op de avond van het feest, terwijl de koning kijkt naar het vuurwerk dat niet te zien is, doven ze één voor één de lampen in hun huizen. Ze schakelen zelfs de kunstzon uit. Terwijl de lichtinspecteurs, paleiswachters en raadsleden in paniek staan te schreeuwen in het donker, staat de koning stilletjes het vuurwerk te bewonderen. En in plaats van iedereen te straffen, heft hij het Donkerverbod op.

In bibliotheken krijgt dit prentenboek de labels ‘bang zijn’, ‘licht en donker’ en ‘slapen gaan’. Maar Emily Haworth-Booth laat je ook nadenken over wat je allemaal kan verbieden en waarom, over hoe je iemand anders laat denken dat jouw idee, zijn idee is, over zelf nadenken en samenwerken, over manipulatie, propaganda en verzet. Gebruik dit boek dus vooral om het met kinderen over die thema’s te hebben. Het boek is daarvoor een prima aanzet omdat het die lagen ontsluit op een heel beeldrijke manier.

Het verrassende einde zegt bovendien veel over hoe wij mensen soms meer gedoe maken dan nodig is. Emily Haworth-Booth leert ons een subtiele levensles: zonder het donker kan je niet genieten van het licht. Ze creëert een spannende en grappige ruimte in haar boek voor kinderen om dat te ontdekken. Met enkel tinten zwart, grijs en geel laat ze bovendien een wereld tot leven komen vol stripachtige figuren, tekstballonnen en illustraties die je laten lachen en beven. Dit boek is genieten!

De koning die het donker verbood is een meer dan geslaagd debuut over zowel universele als actuele thema’s. Een noodzakelijk prentenboek dat je aan het denken zet. En wat een originele en gedurfde tekenstijl! Blij dat Baeckens Books en vertaler Edward van de Vendel ervoor zorgden dat deze parel ook in het Nederlands beschikbaar is. Ik kijk uit naar meer van deze Britse auteur.

 

De koning die het donker verbood (4+)

Emily Haworth-Booth

Edward van de Vendel (vertaling)

ISBN 9789464290387

Uitgeverij Baeckens Books

Met dank aan Baeckens Books voor het recensie-exemplaar.

Ik maak regelmatig gespreksvragen bij nieuw verschenen boeken die je kan gebruiken om verder door te denken of te praten. Exclusief bij elke nieuwsbrief. Abonneer je snel zodat je geen inspiratie mist!

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen

Dit vind je misschien ook leuk

10+6+
Wuiven is een kunst. Denkkaravaan leest: De armen van de octopus
10+6+
Wat te doen met verdriet? Denkkaravaan leest: Het meisje en de rots
10+6+
Hoe wegen elkaar kruisen. Denkkaravaan leest: Iedereen telt mee en Samen op weg