Aan de hand van thema’s als uiterlijk, familie, afkomst en karakter, bespreekt Stine Jensen in Alles over wie ik ben op een toegankelijke manier de verschillende kanten van identiteit. De vragen en voorbeelden, tips en opdrachten zetten de lezer aan tot nadenken, voelen en filosoferen.
Stine Jensen is een bekend filosoof, schrijver en programmamaker. Haar filosofische jeugdboeken wonnen diverse prijzen en stonden wekenlang op bestsellerslijsten. In haar nieuwste boek Alles over wie ik ben zet ze identiteit in een heel moderne context. Zo hoort het ook, maar weinig auteurs die onderwerpen als genderfluïditeit, Black Lives Matter, migratie, samengestelde gezinnen,… zo bespreekbaar maken voor een jong publiek als Stine Jensen.
Elk thema (naam, gender, afkomst, karakter, familie, anders, online, hobby’s) begint met een aantal vragen en getuigenissen van kinderen. Daardoor wordt het gespreksonderwerp meteen concreet. Er komen verschillende stemmen aan bod: een meisje met een Afrikaanse vader en Nederlandse moeder, een transgender, een tweeling. Dat opentrekken van perspectieven is de sterkte van het boek: tijdens het lezen worden je eigen (voor)oordelen en kennis bevraagd op een heel zachte manier.
In de intro zegt Stine Jensen: “Dit boek gaat over wie jij bent en hoe dat verhaal is ontstaan en zich ontwikkelt. Dat verhaal is ook het verhaal van jouw familie, van het land waarin je woont en de tijd waarin je leeft.” Ze heeft veel oog voor geschiedenis, voor tradities (die ook in vraag durven worden gesteld) en haalt er af en toe een filosoof bij om de dingen nog scherper te maken. Het boek staat vol vragen als Ben je blij met je naam? Voel je je een meisje of een jongen? Welke dingen die jou maken tot wie je bent, heb je zelf gekozen? Heb jij wel eens je gevoelens verstopt? Wie bepaalt volgens jou wat normaal en wat anders is?
Maar ook de opdrachten, weetjes, lees- en kijktips blijven boeien. Zo leren we bijvoorbeeld dat Diogenes wordt gezien als uitvinder van de term ‘wereldburger’ nog lang voor vliegreizen en internet bestonden, dat het tijdschrift Quote ooit onderzoek deed naar hoe de ‘gemiddelde’ mens eruitzag, wat de begrippen introvert, extravert en ambivert betekenen.
Alles in dit boek prikkelt tot praten, bevragen en nadenken. Dat effect wordt verstrekt door enkele fantastische illustraties: “dingen die grote tech-bedrijven onder andere van je weten” (dat zijn o.a. vrienden, kledingsmaak, hoe laat je opstaat), “wat er vroeger typisch voor meisjes en jongens was” (programmeren was een echt vrouwenberoep en mannen van adel droegen hakken) en “van land naar land” (over migreren).
Kinderen zullen dit boek met interesse lezen en zichzelf herkennen in de verhalen van de kinderen, maar zullen vooral beseffen dat niets hetzelfde blijft of als hetzelfde wordt ervaren. En dat je kan blijven nadenken over jezelf: want wie ben jij nu eigenlijk? Het is prachtig materiaal voor thuis en in de klas, omdat het aanzet tot boeiende gesprekken. Toch wonderlijk dat een boek dat kan. Alle lof voor Stine Jensen om ons daartoe te blijven aanzetten. Marijke Klompmaker zorgde voor mooie en sfeervolle illustraties.
Stine Jensen, Alles over wie ik ben
Illustraties door Marijke Klompmaker
ISBN 9789020622461
9+
Extra: op de website van Kluitman vind je een lesmap bij dit boek met tips, vragen en suggesties.
Met dank aan L&MBooks en Uitgeverij Kluitman voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.