Recht naar het hart. Denkkaravaan leest: De wonderbaarlijke reis van mevrouw Suzette (4+)

Mevrouw Suzette woont op een houten brug, precies in het midden. Ze bouwt fluiten en is heel lief. Ze gooit geld in de hoed van bedelaars, zet melk klaar voor de katten en helpt oude vrouwtjes met het dragen van hun boodschappen. Maar haar buren klagen dat ze teveel lawaai maakt. Dat wordt alleen maar erger wanneer zij haar hart en deur openzet voor onverwachte gasten. De buren besluiten dat mevrouw Suzette weg moet, maar waar kan ze naartoe? Een walvis zorgt voor een onverwacht avontuur en brengt mevrouw Suzette en haar huisgenoten naar een nieuwe, fijne plek.

Wat een parel van een prentenboek is ‘De wonderbaarlijke reis van mevrouw Suzette’. De sprookjesachtige toon wordt meteen gezet in tekst en beeld. Salah Naoura bouwt het verhaal zorgvuldig op met de nodige herhalingen (telkens Bastiaan een nieuw dier redt en vraagt of het bij hen mag komen wonen), waardoor je als (voor)lezer in een heel fijn ritme komt en er tegelijkertijd een zekere spanning wordt opgebouwd.

Prachtig hoe de warme en gastvrije geest van mevrouw Suzette in contrast staat met de klagende buren. Dat wordt door de wondermooie illustraties van Britta Teckentrup versterkt: het huis van mevrouw Suzette krijgt warme kleuren (geel en oranje), terwijl alle andere elementen en personages in donkere tinten worden neergezet. De paginagrote prent van het huis al dobberend op zee is één van de mooiste die ik dit jaar zag!

De wonderbaarlijke reis van mevrouw Suzette is echt een prentenboek naar mijn hart. Poëtisch, hoopvol en positief. Een tijdloze fabel over vriendelijkheid en ja zeggen tegen wat er op je pad komt. Een heel mooi boek ook om mee te filosoferen over thuis zijn, vriendelijkheid, zorg dragen voor anderen, familie en samenleven. Niet te missen voor jong en oud!

TIPS:

  • De simpele vraag ‘Waar gaat dit boek volgens jou over?’ kan al heel boeiende antwoorden opleveren!
  • Maak kaartjes met woorden (basisschool) of pictogrammen (kleuters) waarop bepaalde concepten staan (bijvoorbeeld: thuis, vriendschap, zorg dragen, liefde, natuur, stilte, …). Lees het boek voor en leg de kaartjes in het midden. Na het voorlezen, kies je een kaartje (of laat je de kinderen eentje kiezen) en vraag je of dit woord iets met het verhaal te maken heeft. Waar in het verhaal dan? Wat wordt er over dit woord gezegd? Bespreek zo een aantal concepten
  • Ga eens aan de slag met improvisatie. Mevrouw Suzette zegt ja tegen alles wat op haar pad komt. Ook in het improvisatietheater is de eerste regel om aan te nemen wat een partner je geeft. Begin met de zin ‘We gaan naar zee’ en nodig de kinderen uit om telkens iets nieuws toe te voegen met de zin ‘Ja, en….’. Leg hen uit dat ze wel moeten voortbouwen op wat het vorige kind heeft gezegd. Bijvoorbeeld: We gaan naar zee / Ja, en daar zagen we een walvis. / Ja, en die walvis die had een grote bril op. / Ja, en met die bril zag hij heel speciale dingen.

De wonderbaarlijke reis van mevrouw Suzette (4+)

Salah Naoura (tekst)  |  Britta Teckentrup (ill.)  |  Edward van de Vendel (vert.)  |  ISBN 9789493301221  |  Uitgeverij Samsara

Bekijk het bladerfilmpje van het boek.

Met dank aan L& M Books en Uitgeverij Samsara voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

6+
Mosselen aan een touwtje. Denkkaravaan leest: De zee hield het lang geheim
10+6+
Herinneringen om nooit te vergeten. Denkkaravaan leest: Weet je nog?
4+6+
Metamorfose van een kleine vlek. Denkkaravaan leest: Foutje? Echt niet!