Elke dag is mijn lievelingsdag. Denkkaravaan leest: De Gouden Klok

Hierom:

  • spannend sprookje over omgaan met tijd, kleine gelukjes en het leven zoals dat komt
  • unieke illustraties
  • een klok waarmee je de tijd kan manipuleren: dat zet toch aan tot denken en verbeelden!

Prangende vraag: Wat als je één dag uit je leven altijd mocht herbeleven?

Eerste zin: “Het eerste waar Sophia aan dacht toen ze wakker werd, was haar verjaardag.”

Sophia wordt 10. Het is de eerst verjaardag zonder haar opa. Ze zal de speurtocht en schatkaart missen die haar opa altijd voor haar maakte. Maar het wordt toch een gezellige ochtend wanneer haar ouders al zingend haar kamer binnenkomen met taart en extra veel cadeautjes. Bij die cadeautjes is ook een donkere houten kist die opa heeft opgegraven voor hij stierf. Er hoort een briefje bij met een geheimzinnige boodschap:

Wat is het mooiste cadeau in het leven?

De grote wijzer is de sleutel.

In de kist zit een gouden klok met een wijzerplaat vol bloemen in plaats van cijfers. Eén wijzer wijst naar de korenbloem (die op haar allerblauwst is als Sophia jarig is) en wanneer Sophia zachtjes tegen de wijzer duwt, ontdekt ze dat ze de tijd heeft vooruitgezet en het al weer avond is. Dat schept natuurlijk mogelijkheden want Sophia houdt van verjaardagen en cadeautjes krijgen en zit echt niet te wachten op een heel jaar vol saaie schooldagen en boterhammen tijdens de middag.

“Nu was zij de baas. Het was zo gemakkelijk. Ze kon opruimen overslaan en donkere regendagen en tandartsbezoeken en papsneeuw. De wijzer helemaal naar haar elfde verjaardag draaien, als ze dat wilde.” (p. 20)

En zo speelt Sophia met de klok: ze slaagt alle andere dagen over en rijgt de verjaardagen aan één stuk achter elkaar. Elke verjaardag een beetje grootser dan de vorige. Ze voelt zich de koningin van het leven, maar ‘s avonds vindt ze het vreselijk dat de volgende dag alleen maar stomme doodgewone dingen zal brengen. In haar overmoed draait ze op een keer zo vaak aan de wijzer dat ze wakker wordt als oude vrouw: zonder haar ouders die een vrolijk verjaardagsliedje zingen of haar in de watten leggen.

Wat volgt is een spannende en ontroerende zoektocht van een wanhopig meisje naar wat haar opa echt bedoelde. Ze keert terug naar zijn huis en leert daar een belangrijke levensles. Ze ervaart wat opa bedoelde toen hij zei “Elke dag is mijn lievelingsdag”.

Dit boek trok me aan door de dromerige cover vol bloemen, vlinders, blaadjes en de magische gouden klok. Signe Kjær tekende voor de illustraties die soms bevreemdend en sprookjesachtig zijn. Die sfeer past natuurlijk helemaal bij het verhaal dat Sarah Engell schrijft over de menselijke drang om genot en grootsheid te zoeken, maar het geluk vaak vindt in de kleine dingen van het leven.

Het verhaal leest als een spannend sprookje, met herhalingen, magische gebeurtenissen en af en toe een scherp en duister randje. Het licht einde is gelukkig niet zeemzoeterig, maar bevat een hoopvolle boodschap over verwondering en geluk.

De gouden klok is een bijzonder boek over omgaan met tijd, kleine gelukjes en het leven zoals dat komt. Mooie aanzetten ook om te filosoferen over tijd, haast en verwondering. Vraag de kinderen eens wat zij zouden doen als ze de klok in handen kregen: zouden ze de wijzers vooruitdraaien? Naar welk moment? Wat zouden ze willen overslaan of herbeleven? En wat zouden daar de gevolgen van zijn?

De Gouden Klok (8+)

Sarah Engell (tekst)  |  Signe Kjær (ill.)  |  Lammie Post-Oostenbrink (vert.)  |  ISBN 9789051168006  | De vier windstreken  |  61 pag.

Met dank aan De 4 Windstreken voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

10+6+
Een zusje kwijt. Denkkaravaan leest: Donsdag
10+6+
Wat te doen met verdriet? Denkkaravaan leest: Het meisje en de rots
6+
Zwaar en verderlicht, rustig en wijs. Denkkaravaan leest: Alva en het eiland van herinneringen