Scherven die heel worden. Denkkaravaan leest: De chaos in Loïs

Hierom:

  • Stil en compact verhaal over een meisje met chaos in haar lijf en een jongen met chaos in zijn hoofd
  • Ontroerend, poëtisch en filosofisch zonder opdringerig te zijn
  • Laat je nadenken over hoe wij omgaan met chaos in ons leven.

Prangende vraag: Is chaos erg? (Centrale vraag tijdens de Week van de Kinderfilosofie)

Eerste zinnen:

Maarten was er drie weken lang bang voor geweest: dat de bel zou gaan en dat haar stoel leeg zou zijn. En nu gebeurde precies dat.

Loïs heeft kanker en herstelt thuis van een zware operatie. Maarten is samen met haar opgegroeid en heeft altijd met haar gespeeld. Dus is het logisch dat hij de foeilelijke beterschapskaart gaat langsbrengen die de klas voor haar schreef. Maar Maarten durft niet, hij ontwijkt Loïs al een paar weken. Bang, verward en verliefd blijft hij liever zo ver mogelijk uit haar buurt. Daarom vraagt hij zijn vriend Klaas mee naar Loïs. Terwijl Maarten tijdens het bezoek op de achtergrond zijn woorden en reactie staat te wikken en te wegen, kletst Klaas erop los.

“Waarom was hij niet wat meer zoals Klaas? Die deed alles gewoon. Die dacht er niet eens over na. Bij Klaas ging alles vanzelf. Hij zoefde overal gladjes doorheen, als een Tesla. Maarten was meer een winkelkarretje met zo’n irritant zwabberwieltje.” (p. 10)

Terwijl de kanker in het lichaam van Loïs moet bestreden worden met medicatie, moet Maarten leren omgaan met de chaos in zijn hoofd: de verliefdheid die hem helemaal in de war brengt, de twijfel of hij wel een goede vriend is, de keuze voor een nieuwe school, terwijl Loïs amper toekomstperspectief heeft. Wanneer hij opzoekt hoeveel overlevingskans Loïs heeft met deze ‘genetische chaos’ is dat volgens de cijfers niet veel. Maar is alles zomaar vastgelegd? Er is toch ook zoiets als toeval?

Maar dan ontstaat er een plan: er gaat immers het verhaal de ronde van het magische spookhuis: een onbewoond huis waar dingen die stuk zijn opnieuw heel worden of beginnen te werken (‘dus de vaas viel heel’). Maarten en zijn vrienden nemen Loïs mee naar dat Schervenhuis in de hoop dat ze dan geneest.

Goldewijk weet in amper 100 pagina’s een gevoelige en filosofische snaar te raken bij de lezer. Het is een verhaal dat vlot leest, maar langzaam doorsijpelt in je gedachten en steeds meer betekenis krijgt. Want hoe gaan wij om met chaos in deze maatschappij vol drang naar controle en orde? Hoe verhouden wij ons als verlangende mens tegenover het onvoorspelbare? De verdienste van Goldewijk is dat hij deze filosofische vraagstukken op een heel natuurlijke manier in het verhaal weeft, zodat jonge lezers heel nieuwe perspectieven aangeboden krijgen.

Goldewijk schrijft ook altijd zo poëtisch en beeldend. Ik zou hier nog tientallen mooie zinnen en gedachten kunnen citeren. Daarbij geven de sfeervolle illustraties van Yvonne Lacet het verhaal een extra dimensie. Applausje ook voor de prachtige cover.

“Maarten had op school wel eens gehoord over de vleugelslag van een vlinder. Hoe die een orkaan kan veroorzaken aan de andere kant van de wereld. (…) Misschien werkte alles wel zo. Kwamen alle grote gebeurtenissen eigenlijk voort uit de kleinste, meest betekenisloze handelingen duizend kilometer verderop. Of aan de andere kant van het heelal.” (p. 32-33)

Heel blij dus met dit Kinderboek voor de Maand van de Filosofie! Ik ben fan van Yorick Goldewijk omdat hij filosofisch kan prikkelen én tegelijkertijd schitterende verhalen kan schrijven met personages en scènes die je lang bijblijven.

Klein weetje: in mijn leesexemplaar liep de paginanummering helemaal door elkaar. Ik weet niet of het bewust was, maar vond het wel uitermate grappig in een boek over chaos!

Uitgeverij Querido maakte een uitstekende lesbrief bij dit boek.

De chaos in Loïs (9+)

Pieter Goldewijk (tekst)  |  Yvonne Lacet (ill.)  |  ISBN 9789045130033  |  Kinderboek voor de Maand van de Filosofie 2024  |  92p.

Met dank aan Uitgeverij Querido en L&M Books voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

10+
Hardop zeggen wat je verbergt. Denkkaravaan leest: Windstil
10+6+
Wuiven is een kunst. Denkkaravaan leest: De armen van de octopus
10+
Geloven in je eigen gedachten. Denkkaravaan leest: Mannus en de onzichtbare kracht (Elflingboek 1)