Ongeneeslijk ziek, oneindig veel liefde. Denkkaravaan leest: Bro’s

Hierom:

  • Een absurd, hilarisch verhaal van eigen bodem met een droevig randje
  • Unieke magisch-realistische tekeningen van Alain Verster
  • Een bijzondere leeservaring vol taalgrapjes en beelden die je niet meer uit je hoofd krijgt

Prangende vraag: Wat zie je met je ogen toe?

Eerste zin: “Het begon zo onopvallend dat wij niet doorhadden dat het begonnen was.”

De mama van tweelingbroers Seb en Bas heeft niet lang meer te leven. Alleen een drakenei kan haar nog redden, dus gaan de broers op pad met een dringende missie. Ze hebben slechts één nacht, maar die wordt onvergetelijk wanneer ze twee begrafenisondernemers en een doodskist tegenkomen bij de bushalte, uitgelachen worden door twee meisjes van plezier, terechtkomen op een kermis die er niet is, sprookjespoorten openen en beetgenomen worden door onzichtbare kabouters (kabo’s). Maar bestaat dat drakenei wel echt en hoe geraken ze thuis?

Al bij het openslaan van het boek, weet je dat je iets bijzonders in handen hebt: de mooie vormgeving, het kleurgebruik, de ingetogen illustraties en citaten van Seb en Bas. Vooraan zegt Leue dat ze beiden hun versie van het verhaal hebben. ‘Tweemaal hetzelfde verhaal. Maar dan een tikkeltje anders.’  Dus bouwt hij het boek op met korte hoofdstukken, afwisselend verteld door de ernstige Seb en de speelse Bas. Het illustreert heel mooi hoe iedereen door zijn eigen bril naar de werkelijkheid kijkt, maar dat fantasie verbindt.

Bro’s is een absurd, hilarisch verhaal met een droevig randje. De zoektocht van de tweelingbroers lijkt nu eens op een koortsdroom, dan weer op een grappige sprookjesparodie. Zo wisselt Leue op meesterlijke wijze af tussen een lach en een traan, (zwarte) humor en bittere ernst. Want de broers willen hun mama niet kwijt, zij zien haar elke seconde graag. Nu er steeds minder seconden overblijven, sluipt de angst binnen.

“Klauteren is de vergrotende trap van klimmen, zoals houden van de vergrotende trap is van graag zien. Dan klauter ik van mama.” (p. 121)

Dit boek zal dankzij het trefzekere taalgebruik (en originele taalspel) en de absurde situaties en dubbele bodems vooral ervaren lezers aanspreken. Je navigeert tussen verschillende werelden en geen ervan is wat je ervan verwacht. Filosofische vragen vind je op bijna elke pagina:

  • Voelen dode mensen pijn?
  • Is de dood een vriend?
  • Als geluk met een voorwaarde komt, is het dan nog geluk?
  • Bestaat de taal MENS?
  • Kan je kiezen om tussen twee werelden te leven?

Ik laat in het midden of de broers het drakenei nu vinden of niet. Maar ik vind het einde hartverscheurend, troostend én hoopvol. Bro’s laat zien dat zo broos het leven is, zo oneindig de liefde.

Bro’s (10+)

Dimitri Leue (tekst)  |  Alain Verster (ill.)  |  ISBN 9789463107273  |  Pelckmans  |  140 pag.

Met dank aan Pelckmans voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

10+
Geloven in je eigen gedachten. Denkkaravaan leest: Mannus en de onzichtbare kracht (Elflingboek 1)
10+6+
Een zusje kwijt. Denkkaravaan leest: Donsdag
10+6+
Herinneringen om nooit te vergeten. Denkkaravaan leest: Weet je nog?