Grote acties hebben grote gevolgen. Denkkaravaan leest: Baas van de wereld

Trefwoorden: plastic soep, de wereld redden

Hierom:

  • Pieter Koolwijk wisselt ernstige thema’s af met slapstick-scènes
  • Schitterende illustraties van Linde Faas
  • Voor wereldverbeteraars die houden van een avontuurlijk verhaal

Prangende vraag: Kan je de toekomst maken?

 De drukke Ivo en zwijgzame Mila maken op een dag kennis met een rare man die beweert de baas van de wereld te zijn. Baas is een vreemde figuur die achternagezeten wordt door de politie en telkens bij Ivo en Mila opduikt. Wat wil die man toch en wat bedoelt hij wanneer hij zegt dat “de wereld gered moet worden van mensen omdat die alleen nog aan zichzelf denken”? Dan begint een ongezien avontuur waarin ze wegvliegen in een winkelkarretje, in een supersonische ruimte in de riool belanden en erachter komen dat Baas de toekomst kan voorspellen. De wereld moet worden gered, en daar zijn Ivo en Mila voor nodig.

De titel van dit boek riep bij mij associaties op over leiderschap, maar het verhaal bleek eerder te gaan over de wereld redden. Doorheen het boek wordt duidelijk hoe je door kleine acties een verschil kan maken als je de moed hebt. Pieter Koolwijk legt de boodschap er in dit boek net iets te dik op, waardoor de fantasierijke setting een beetje in de verdrukking geraakt.

Lukt het je toch om mee te gaan in de fantasie, dan krijg je een heerlijk taalspel (tijdrenners, scherpdenker) en een portie filosofie. Want dit boek stelt relevante vragen: Vinden we de verkeerde dingen belangrijk? Kan je ziek zijn van de wereld? Zijn grenzen onbelangrijk? Mag je iets slechts doen om een goede reden? Wie aandachtig leest, vindt dan ook heel veel stellingen en uitspraken waarover je met kinderen kan nadenken, want Baas ontpopt zich als een kritische observator.

“Waarom zijn jullie zo druk met groepjes maken? Alles en iedereen wordt verdeeld op basis van geloof, huidskleur, afkomst, rijkdom, voetbalshirts. Totaal nutteloos. Jullie zitten allemaal met elkaar in hetzelfde schuitje. Op dezelfde wereld.” (p. 55)

“De toekomst voorspel je niet,’ zei Baas. ‘De toekomst maak je.’ (p. 68)

‘Mensen ook altijd met hun grenzen. Alsof een vogel daar rekening mee houdt. Die vliegt gewoon over alle grenzen en muren heen. Ze zijn totaal onbelangrijk.’ (p. 74)

Tegen het einde van het boek wordt ook duidelijk waar de mama van Mila is, die kort na Mila’s geboorte het gezin verliet. “Eerst was mijn moeder een vraagteken. Nu is ze niet meer dan een komma. Niet eens genoeg om lang bij stil te staan.” (p. 153)

Baas van de wereld is een filosofisch en fantasierijk boek dat je aanzet om met kleine acties de wereld te veranderen. Deze heruitgave werd geïllustreerd door Linde Faas. Haar schitterende illustraties voegen extra leven toe aan het verhaal, maar leggen tegelijkertijd een gevoelige laag bloot. Mooie wisselwerking.

Baas van de wereld (9+)

Pieter Koolwijk (tekst)  |  Linde Faas (ill.)  | ISBN 9789047716655  |  Lemniscaat  |  158 pag.

Met dank aan Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

6+
Later als ik groot ben. Denkkaravaan leest: Het wordt vast supervet!
10+
Wanneer het leven een uitdaging is. Denkkaravaan leest: Het jaar van Bonk
10+6+
Met een goed humeur op pad. Denkkaravaan leest: Ik, Octopus