5x prentenboeken met hilarische dieren in de hoofdrol

Kleuters exploreren via prentenboeken hun eigen gevoelsleven en leren zo de wereld steeds beter begrijpen. Voor hen voelt het extra veilig wanneer niet zijzelf, maar dieren al die spannende, grappige of onverwachte avonturen beleven. Dit zijn 5 nieuwe prentenboeken om zeker te ontdekken! Gebruik ze als opstap voor een leuke activiteit of verkennend filosofisch gesprekje.

jonathan

Jonathan (4+)

Mathilde Stein (tekst)  |  Nadya Bonten-Slenders (ill.)  |  ISBN 9789047714668 |  Lemniscaat

Thema’s: circus, moed, volhouden, talent

Jonathan heeft een grote droom: hij wil bij het circus. Dus gaat presenteert hij moedig zijn Kunst aan de giraffe aan de inkom: op één poot staan. Die geeft hem een kans om samen te werken met de andere circusartiesten, maar dat is niet zo’n succes. Want Jonathan is een watereend en kan dus niet vliegen, dansen, jongleren met een bal of als kanonkogel dienen. ‘Ik ben te bang, zei hij zachtjes. ‘En te eendig. En ik ben te slap en te zwemmerig en te licht.’ Dat raakt de andere artiesten recht in het hart en samen werken ze er hard aan om Jonathan toch zijn plek in het circus te geven. ‘Want hij was Jonathan circuseend!’

Een heel mooi voorleesverhaal waar personages een eigen stem hebben (ook in het Frans of een met een vreemd accent), emotie tonen en voor elkaar zorgen. De manier waarop de andere dieren Jonathan toch een kans geven, is vertederend. De sfeervolle illustraties betoveren en zitten vol grappige details en met rood als voornaamste tint, waan je je even echt in een circustent. Bijzonder gedaan!

 

wat ik wil zijn

Wat ik wil zijn (4+)

Olivier Tallec  |  Marita Vermeulen (vert.)  |  ISBN 9789462917064  |  De Eenhoorn

Thema’s: identiteit, verandering, tevreden zijn, jezelf zijn

Een eekhoorn wil alles behalve zichzelf zijn. ‘Als men mij van tevoren had gevraagd wat ik wou zijn, dan had ik iets heel anders gekozen.’ En dus fantaseert hij erop los: hij had een bever, een hert, een egel, een uil, … willen zijn. Hoe verder we in het verhaal komen, hoe meer kenmerken van die dieren eekhoorn ook overneemt. Dat wordt dus echt een grappige eekhoorn met een beverstaart, gewei, stekels en grote ogen. Is hij dan nog wel een eekhoorn? zou je je kunnen afvragen? Het boek eindigt subliem en zet aan tot het bedenken hoe het nu precies in elkaar zit. Welk dier zien we op de laatste pagina? Is eekhoorn nu weer zichzelf?

Olivier Tallec geeft in Wat ik wil zijn een grappige (ook visueel!) voorzet om te gaan filosoferen met jonge kinderen rond identiteit en verandering. Een boek om toe te juichen, mede dankzij de enthousiaste energie van een grappige eekhoorn met een identiteitscrisis en de hilarische prenten.

 

De eend die niet knipperde

De eend die maar niet knipperde (3+)

Alex Latimer  |  Bette Westera (vert.)  |  ISBN 9789493301214  |  Uitgeverij Samsara

Thema’s: humor

Voor een écht grappig en speels voorleesmoment, neem je voortaan het boek De eend die maar niet knipperde uit de kast. De verteller gaat een wedstrijdje aan met een eend die al de hele dag niet heeft geknipperd. Het doel is om samen met je kind(eren) de eend wel aan het knipperen te krijgen door te roepen of een verhaal of mop te vertellen. Zoals verwacht zien we wel subtiele tekenen dat de eend alles hoort (een traan of glimlach). Maar knipperen, nee, dat zit er duidelijk niet in.

Met zijn minimalistische teken- en vertelstijl bouwt Latimer dit interactieve gebeuren perfect op naar een fantastisch einde waar kinderen zot op zullen zijn! Ik zie er zelfs een kans in om met jonge kinderen te filosoferen over liegen of geheimen. Stel de laatste vraag maar eens aan je kinderen en kijk wat ze antwoorden…

Er wordt niet alleen met de voeten van de verteller gespeeld (je bent gewaarschuwd!), maar ook met het lettertype en de lay-out. De afwisseling tussen een paginagrote eend en de eend op kleine miniatuurtjes werkt goed en dwingt de luisteraar tot goed kijken. Een geweldig leuk prentenboek met een knipoog dat geen enkel kind zal kunnen weerstaan.

En natuurlijk kan je niet wachten tot je het boek in handen krijgt. Hier is alvast een bladerfilmpje.

 

cadeautje

Cadeautje (4+)

Miriam Bos  |  ISBN 9789047714798  |  Lemniscaat

Thema’s: feest, cadeautjes, verrassingen, geduld

Dit is het tweede prentenboek met Suusje Eekhoorn en August de Vos in de hoofdrollen. Vorig jaar verscheen Help! Een verrassing!, het prentenboekdebuut van Miriam Bos. Dat boek werd onlangs verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2024 en staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen (in Nederland).

Ik begrijp het enthousiasme over het werk van Miriam Bos: haar kleurrijke en uitbundige tekeningen zijn een streling voor het oog en de verhaaltjes sluiten nauw aan bij de leefwereld van kleuters. In Cadeautje! heeft August de Vos een cadeautje klaarliggen voor de jarige Suusje Eekhoorn. Terwijl hij alles klaarmaakt voor het feest, kan Suusje haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Wat als ze het cadeautje eventjes leent? Gewoon om te kijken? Natuurlijk loopt dat een beetje uit de hand, want wie kan er nu weerstaan aan de spanning van cadeautjes?

Met een originele (en een beetje spannende) wending op het einde, is dit boek een aanrader voor iedereen die houdt van mooie prentenboeken met een knipoog. En je kan ook geweldig goed filosoferen over feest en cadeautjes! Want wanneer is iets nu eigenlijk echt een cadeau (mooi ingepakt, gekregen, nieuw, duur, verrassing, …) en is het leuker om cadeautjes te geven of te krijgen? En wat heb je allemaal nodig voor een feest?

Voor wie echt in de wereld van Miriam Bos wil duiken: hier vind je een minidocu over haar.

 

frank en bert op de fiets

Frank en Bert op de fiets (4+)

Chris Naylor-Ballesteros  |  J.H. Gever (vert.)  |  ISBN 9789025777180  |  Gottmer

Thema’s: fietsen, leren, vriendschap, durven, helpen

Whoep whoep. Hier spreekt een fan van het werk van Chris Naylor-Ballesteros! Zijn debuut De koffer is wat mij betreft een boek dat iedereen zou moeten lezen. Het prentenboek Frank en Bert was dan weer van een andere orde: een hilarisch verhaal over een olijk duo (vos Frank en beer Bert) dat zowel in woord als beeld flink scoorde op de humorschaal.

In Frank en Bert op de fiets zitten opnieuw die felle kleuraccenten, grappige visuele details en een verhaal over twee vrienden die voor elkaar door het vuur gaan. Bert en Frank willen gaan fietsen, maar Bert zwabbert naar alle kanten. Franks pogingen om hem goed te leren fietsen, spreken van een grote bezorgdheid en voorzichtigheid. Hij zou alles doen om zijn vriend te beschermen. Maar de zelfverzekerde Bert laat zich niet tegenhouden. Mooi om te zien hoe het evenwicht tussen de vrienden zich uiteindelijk altijd herstelt en hoe zij omgaan met een uitdaging of probleem. Hoe je met een prentenboek zoveel zegt en het toch licht houdt, dat is een kunst waarin Chris Naylor-Ballesteros heel bedreven in is! Opnieuw hartverwarmend.

Een voorsmaakje bekijk je hier in dit geanimeerde filmpje.

Met dank aan uitgeverijen Lemniscaat, De Eenhoorn, Samsara en Gottmer voor de recensie-exemplaren.

Nog meer filosofie en boekentips? Snuister door onze blog.

 

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.

Dit vind je misschien ook leuk

4+6+
Metamorfose van een kleine vlek. Denkkaravaan leest: Foutje? Echt niet!
6+
Avontuur in Madrid. Denkkaravaan leest: Bombaaj
4+6+
Een briljant plan. Denkkaravaan leest: Frank en Bert en de verdwenen koekjes