Gekkie de Gekko
Rachel Bright (tekst) | Jim Field (ill.) | Bette Westera (vert.) | ISBN 9789025777012 | Uitgeverij Gottmer
Op een kleurrijk eiland ver weg zingt een gekko van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Zelf is hij in de waan dat hij een ster is, maar eigenlijk zingt hij zo vals als een kraai, bedenkt liedjes die klinken als een boer en jubelt, tettert en brult erop los. Tot hij op een dag zijn echo hoort. Met de hulp van een vlinder komt hij tot het besef dat hij misschien toch wat nederiger moet zijn over zijn zangtalent en wat meer rekening moet houden met anderen. ‘Zingen is goed, maar de vraag is hoe vaak en hoe hard je het doet.’ Wanneer hij dat probeert, lijkt iedereen gelukkiger te worden.
De vertaling op rijm is prima gedaan door Bette Westera. De prenten van Jim Field zitten vol kleur en beweging en zijn dankbaar materiaal voor de voorlezer. Wie houdt van boeken met een duidelijke boodschap en moraal, moet niet verder zoeken. Het verhaal eindigt met de woorden: ‘Wat je zegt, wie je bent, hoe je praat, hoe je doet, komt terug als een echo, onthoud dat maar goed.’ Daarmee wordt Gekkie de Gekko vooral een boek waaruit iets moet worden geleerd.
Alle pinguïns op een kluitje
Ross Montgomery (tekst) | Sarah Warburton (ill.) | Thérèse en Jacques Vriens (vert.) | ISBN 9789021464695 | Volt
‘s Avonds blaast opa pinguïn op zijn fluitje en roept ‘alle pinguïns op een kluitje, niemand blijft alleen!’. Maar tijdens een ijzige nacht vriest de bende pinguïns aan elkaar vast. Wat nu? Pieper, de jongste van het stel, weet een oplossing. En zo reist de pinguïntros over zee naar de stad op zoek naar hulp. Lukt het hen om weer los te komen van elkaar?
Alle pinguïns op een kluitje heeft een leuk ritme door het fantastisch vertaalde rijm en ik vermoed dat het niet voor niets de kleinste pinguïn is die het verstandigst uit de hoek komt. Hij is degene die moed houdt en kalm blijft, terwijl de rest van de pinguïns panikeert en wanhoopt. Wat een hartverwarmend einde ook, die gigantische knuffelpartij! De fijne tekeningen van Sarah Warburton zitten vol kleur en details. En waar je ook kijkt, er is altijd iets te zien. Het hoofdverhaal wordt eenvoudig maar subliem verteld, maar dit boek blinkt verder ook uit door de kleine, grappige verhaaltjes die je in de tekeningen kan ontdekken: een kikker die achter de wagen het smeltende ijs opvangt, de kapperskreeften, de grappige posters in het dokterskabinet, de bezige bewoners van flatgebouwen,…
Alle pinguïns op een kluitje is een winters, maar hartelijk prentenboek over hoe een kleine daad veel harten kan laten smelten. Aanrader voor uren kijk- en (voor)leesplezier.
De hele zwik en ik
John Yeoman (tekst) | Quentin Blake (ill.) | Bart Moeyaert (bewerking) | ISBN 9789026162473 | Uitgeverij De Fontein
De hele zwik en ik is een nieuw boek van Quentin Blake met tekst van John Yeoman. Die voert een familie op vol bijzondere personages: tantes die aan takken zwieren en stiekem stout zijn als niemand kijkt, een vijfling met lenige lijven die synchroon bewegen, een nichtje dat muizen africht en met hen al dansend een talentenshow won en een tante en nonkel die niets liever doen dan zich verkleden.
De herkenbare, humoristische stijl van Quentin Blake (die dit jaar 90 wordt!) leent zich uitstekend voor de niet-alledaagse personages die in dit boek worden opgevoerd. Ik mis echter een verhaal en vind wat er nu staat, is net niet grappig of gek genoeg. De Nederlandse tekst hapert hier en daar, hoewel bewerker Bart Moeyaert alles uit zijn hoed heeft gehaald om de woorden en het rijm te doen kloppen.
De hele zwik en ik is al bij al een vrolijk prentenboek over een eigenzinnige familie.
Ik blijf als het mag
Françoise Beck (ill.) | Herman van de Wijdeven (tekst) | ISBN 9789045126258 | Querido
Heb jij al ooit een krokodil in een bos gezien? Dat hoeft geen probleem te zijn, want met ‘Maurice (want zo heet hij) heb je altijd plezier/ja, het is echt een gezelligheidsdier’. Tijdens een storm gaan alle dieren schuilen in hun holletje of nestje, maar is er ook plaats voor Maurice?
Ik blijf als het mag is een poëtisch prentenboek. Het verhaal begint opgewekt. De krokodil leeft vreedzaam samen met de eekhoorns, eenden, kikkers en konijnen. Beck geeft dat leven boven en onder de grond, in bomen, de lucht en het water weer in een prachtig kleurenpalet met veel blauwtinten. Maar dan steekt de dreigende storm op, die Beck meesterlijk laat overgaan in de gemoedstoestand van de krokodil: ”t Zijn heel dikke tranen van een dier met verdriet/is daar niemand die het ziet?’ En zo weeft ze zachtjes laag op laag in dit boek.
De spaarzame tekst op rijm van Herman van de Wijdeven gaat hand in hand met de dynamische tekeningen.
Ik blijf als het mag is een teder en subtiel prentenboek over verdriet, eenzaamheid en hoe we elkaar daarin nabij kunnen zijn. Een pluim voor de verzorgde uitgave en de originele vertelling in woord en beeld.
Met dank aan de uitgeverijen voor de recensie-exemplaren.
Nog meer filosofie en boekentips? Snuister door onze blog.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.