Ik ben altijd een tikkeltje jaloers geweest op mensen die opdrachten kunnen bedenken die er boenk op zijn. Zo’n creatieve opdrachten met impact. Dat is waar de makers van ‘Wicked Arts Assignments’ naar op zoek gingen. De bijna 100 gekke, grappige, uitdagende, ongewone, poëtische of gewaagde opdrachten die zij verzamelden van over de hele wereld, zijn interdisciplinair en inspireren zowel kunststudenten als -leerkrachten om met verbeelding (en vragen) aan de slag te gaan in hun kunstpraktijk.
Het boek is opgedeeld in 12 thema’s: build & move, remix, engage, break boundaries, localize, explore nature, go public, soul search, narrate, hack, make some noise en keep in time. De opdrachten beperken zich dus niet tot beeldende kunst, maar dagen je ook uit op het vlak van performance, klank, installatiekunst of schrijven. Soms zijn ze bedoeld voor individuen, soms moet je samenwerken met anderen of de omgeving. En zo bundelt dit boek een schat aan inspiratie over heel veel kunstdomeinen heen, ook klank of performance bijvoorbeeld.
Een voorsmaakje van de opdrachten
- Oskar Maarleveld: Wat moet er veranderen in de wereld? Maak een indrukwekkend protestbord zonder tekst of herkenbare beelden.
- Ber van der Rijdt: Fotografeer je tegengestelde (anti-zelfportret).
- Jen Delos Reyes: telefoonbeelden. Laat de klas een schilderij van Mondriaan selecteren. De studenten overleggen nu met elkaar welke primaire kleur zij op het scherm van hun smartphone laten zien: wit, blauw, geel, rood. Leg de smartphones samen om het schilderij te creëren.
- Ook het concept van Speed-Teaching (Oliver Klimpel) bleef me bij: iedereen in het lokaal denkt aan iets wat hij/zij kent of weet dat handig is voor anderen om wetenWat had je bijvoorbeeld eerder willen weten? Zet de tafels in de ruimte zoals in een speed-date-setting. Ga per 2 tegenover elkaar zitten. Elke deelnemer krijgt 5 minuten om zijn kennis te delen.
Anders denken
Het boek bewijst dat goede opdrachten en vragen stimuleren om anders na te denken over onszelf, de kunsten en de wereld. Wie zich bezighoudt met kunst, kunsteducatie of creativiteit zal heel vrolijk worden van ‘Wicked Arts Assignments’ en meteen aan de slag willen. Een pluim voor uitgeverij Valiz om dit originele boek uit te brengen in een wereld die steeds meer kunst en creativiteit nodig heeft, maar het nog niet helemaal goed beseft.
Stiekem droom ik dan van een boek met de beste filosofische opdrachten voor kinderen, met bijdragen van kinderfilosofen van over de hele wereld. Iemand?
Wicked arts assignments. Practising creativity in Contemporary Arts Education
Emiel Heijnen en Melissa Bremmer (red.)
ISBN 9789492095756 | Valiz, 2020
Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.
Genoten van deze tips? Kijk eens bij ons aanbod en volg Denkkaravaan op Facebook of Instagram voor meer aanstekelijk denk- en verwonderplezier.