…EN MEER OVER DE EERSTE ONLINE WORKSHOP VOOR GEZINNEN
Soms moet je eens iets nieuws proberen. Zo organiseerde ik eind december 2020 een online workshop rond hoop. Ik deel graag mijn ervaringen.
Kennismaking
De zes gezinnen maakten eerst kennis met elkaar aan de hand van de vraag ‘Wat heb je nog nooit gedaan?‘ Hun antwoorden schreven ze op het whiteboard van ZOOM:
Slow Art
Daarna nam ik de deelnemers mee in een slow art luisterervaring: ik beschreef een kunstwerk terwijl zij al tekenend of met de ogen dicht hun verbeelding op sleeptouw namen. De levensgrote krijttekening ‘Beyond Crisis’ van Saype die ik hiervoor selecteerde, is een dankbaar kunstwerk om het thema in te leiden. Zijn boodschap is immers dat we samen de toekomst maken. Hebben we hoop nodig om een toekomst te maken?
Spelen
Natuurlijk werd er ook gespeeld. Ik zocht naar een manier om de gezinnen in dialoog te laten gaan en hen te laten ervaren hoe leuk het kan zijn om te spelen met ideeën. Daarvoor bedacht ik enkele scenario’s: noem iets dat een sneeuwman zou hopen of noem iets dat een kind in een tentenkamp zou hopen. Daarbij horen 6 filosofische vragen: Hoe zou het leven eruit zien zonder die hoop? Kan je kiezen om hoopvol te zijn? Mag een sneeuwman dat hopen?
Afsluiten in stijl
Afsluiten deed ik met een tekenopdracht voor de kinderen: Als hoop een ornament in je kerstboom zou zijn, hoe zou het er dan uitzien?. De volwassenen kregen een denkopdracht: Wat is jouw hoop? De resultaten kan je hieronder bewonderen:
Bovendien bracht de workshop 160 euro op voor Plan International dankzij de vrije bijdrage van de deelnemers. Super toch!
Wil ook jij meer spelen met ideeën? Zoek je een fijne activiteit voor je kinderen thuis of in de klas? Denkkaravaan heeft het in huis. Ontdek Vragenvulkaan, het filosofeerspel op maat van kinderen.