Een boek vol geluid. Denkkaravaan leest: Bijen blaten niet dokter Brombeer (4+)

Vroeger was dokter Brombeer de beste dokter van het dierenbos. Maar nu zit zijn wachtkamer vol met dieren die niet doen wat ze moeten doen. Een bij blaat, een slang sjilpt en een geit gromt. Maar kijkt en luistert hij wel goed?

Bijen blaten niet dokter Brombeer heeft niet alleen een tongbreker als titel, maar probeert de conventies van het genre uit te dagen. Het verhaal gaat namelijk verder nadat je de laatste pagina hebt gelezen. Al wat je moet doen, is het boek opnieuw lezen van achteren naar voor. Wat een nieuwe wending! Bovendien zit er ook nog een uitklappagina in het boek.

De dieren die bij de dokter komen, maken allemaal een ‘fout’ geluid en hebben ondertussen ook een gebroken been, hoofdpijn of zijn verkouden. Dat zal tijdens het voorlezen voor veel interactie en hilariteit zorgen. Een muis die miauwt? Doe dat maar eens na! De lieve, kleurrijke prenten van Janneke Ipenburg leveren vrolijk kijkplezier en zitten vol aanwijzingen voor de goede kijker.

Ondanks de ‘moeilijke’ start van het verhaal door de geforceerde zinsconstructies en de moeizame dialoog, neemt het verhaal wel vaart vanaf het moment dat de dokter de dieren begint te onderzoeken. Helemaal leuk wordt het wanneer je het boek weer terug leest naar het begin. Alle geluiden die eerst verkeerd waren, kloppen terugbladerend wel.

Origineel prentenboek vol dierengeluiden om interactief voor te lezen voor jonge kleuters.

Bijen blaten niet dokter Brombeer (4+)

Wilma Geldof (tekst)  |  Janneke Ipenburg (ill.)  |  ISBN 9789021033860  |  Uitgeverij Luiting-Sijthoff

Met dank aan Uitgeverij Luiting-Sijthoff en VBK Media voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.