Hoe is het om een donderbui te zijn? Denkkaravaan leest: Zo voelt dat. 40 gedichten

Al eens ooit nagedacht over hoe het is om een scheve lantaarnpaal te zijn? Of een naakt standbeeld dat niet graag wordt gezien? Om de bezem waarmee de vloer wordt aangeveegd niet te vergeten!

Bette Westera neemt ons in 40 gedichten mee naar hoe alledaagse dingen zich voelen. Want achter alledaagse dingen gaat een wereld van gevoel schuil. De gedichten dragen titels als ‘Vijf rijpe appels’, ‘Gestolen fiets’, ‘Kaars’, ‘Moeilijke som’ en ‘Smeltende gletsjer’. Je kan er een raadspelletje van maken en het gedicht voorlezen zonder de titel te verklappen. Kan je kind of klas raden over welk ding het gaat?

Er zit afwisseling in de gedichten: soms heeft Westera slechts 4 zinnen nodig, maar er zijn ook gedichten die een bladzijde in beslag nemen. De emoties gaan van grappig, naar zielig of trots tot verwondering en verlangen. Een gele ballon ligt angstig te wachten tot een ‘veel te blije vader’ hem komt kopen. Een kaars vertelt over hoe zwaar het leven is. Een wachtende gedachte krijgt geen ruimte en verdwijnt langzaam tussen het babbelen en kletsen. Een scheve lantaarnpaal brandt van verlangen.

GEHEIM

Soms ben ik groot, soms ben ik klein.

Soms breng ik vreugde, soms verdriet.

Soms lek ik uit, soms doe ik pijn.

Soms ben ik saai. Meer zeg ik niet.

Sylvia Weve gebruikt in de meeste van haar illustraties eerder donkere of gedempte kleuren, wat een heel speciale sfeer geeft aan het boek. De bladzijden zijn volledig ingenomen door tekst, beeld en kleur waardoor de titels en tekst in zwart en wit mooi uitkomen.

Zo voelt dat is een hebbeding: met deze 40 grappige en gevoelige gedichten gaat er weer een heel andere wereld voor je open. Aanrader voor jong en oud.

Er werd een mooie lesbrief gemaakt bij dit boek.

Zo voelt dat (8+)

Bette Westera (tekst)  |  Sylvia Weve (ill.)  |  ISBN 9789025778064  |  Gottmer

Met dank aan Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.