Oma is er niet meer. Denkkaravaan leest: Wat ik je nog wilde zeggen

Thema’s: afscheid en verlies

Een jonge vos probeert een brief te schrijven. Hij wil iets zeggen aan zijn oma die er niet meer is. Hij weet dat zij de brief nooit zal kunnen lezen, maar schrijft hem toch. Omdat er nog iets heel belangrijks te zeggen is…

De jonge vos zoekt naar de juiste woorden, maar kan ze niet vinden. Hij mijmert over de laatste keer dat hij zijn oma bezocht. Toen leek ze zo moe en ver weg. Maar haar geur was er wel en haar hoed, stok, sprei en een kistje met schatten. We zien hoe het vosje herinneringen oproept: samen met zijn oma aan het knutselen (met haar kistje met schatten), wandelend in het bos (met haar stok) en dansend aan de rivier (met haar hoed op).

In dit boek kijken we hoe een jong iemand dood en afscheid ervaart. Het vreemde gevoel van iemand op een sterfbed, de herinneringen, het ongeloof wanneer het nieuws komt en het zoeken naar de persoon die je mist. Langzaam vindt het vosje weer de woorden en wordt daarbij geholpen door de natuur, waar alles stroomt en zich opnieuw herstelt. Hij eindigt met de mooiste woorden die je iemand kan geven: ‘dat ik je graag zie. Tot ziens!’

De unieke illustraties van de Japanse Chiaki Okada zijn als schilderijen: per dubbele pagina één, met een subtiele witte kader rond en de spaarzame tekst onderaan in het zwart in die witte kader. Heel fijn om haar aparte stijl te ontdekken!

Dit boek toont ons hoe belangrijk het is om alle gevoelens die bij rouw komen kijken, te doorvoelen. En dat het zoeken naar de juiste woorden deugd doet en veel warmte en troost kan bieden. Wat zou jij schrijven in een allerlaatste brief aan iemand die je dierbaar is?

Wat ik je nog wilde zeggen

Jean-François Sénéchal (tekst)  |  Chiaki Okada (ill.)  |  ISBN 9789002278976  |  Davidsfonds Infodok

Met dank aan Davidsfonds Infodok voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.