Hoe kwam die koe op die windmolen? Denkkaravaan leest: Wat een vragen! (4+)

Ik heb een zwak voor vragen. Tijdens het filosoferen met kinderen verbaas ik me altijd opnieuw over al die nieuwsgierige vragen die een inkijk geven in hoe kinderen denken. Ik leer hen dat niet alle vragen slechts één antwoord hebben, dat er vragen zijn waarbij je vooral je fantasie mag gebruiken en andere dan weer roepen om een wetenschappelijke verklaring. En nu is er een boek dat het vragen stellen viert. Hoera!

Mac Barnett komt met het prentenboek Wat een vragen! Op elke spread wordt een vraag gesteld die te maken heeft met de tekening. Maar die tekening wordt raadselachtiger naarmate je de vraag wil beantwoorden. Want hoe kan je weten welke van de drie slapende kinderen over perziken droomt? Of waar de boeven de schat hebben begraven? Ook heel mooi is het beeld van een vrouw met een grote rode hoed en jurk die op een donkere rots uitkijkt over zee. Ze heeft een koffer vast. Op wie wacht zij? is de vraag. Op een andere pagina rijdt een politiewagen met daarin een politieagente. Op straat lopen 6 andere vrouwen op een rij. Wie van deze mevrouwen heeft net een bank beroofd?

Wil je de vragen beantwoorden, dan kan je niet anders dan argumenteren of fantaseren. En die grens is fantastisch om te verkennen, want het zijn twee heel belangrijke vaardigheden die ons als mens in staat stellen om met elkaar samen te leven.

De originaliteit van dit boek is grenzeloos. De illustraties zijn kleurrijk, kinderlijk en speels. Kinderen en volwassenen kunnen aan de hand van dit boek hun eigen vooronderstellingen bevragen en fantasie stimuleren. Elk antwoord levert steevast een nieuwe vraag op. De 20 vragen in dit boek zijn bovendien zo goed bedacht dat ze ongetwijfeld leiden naar een geanimeerd gesprek.

Dit boek kan dus heel goed gebruikt worden in de klas om kinderen te prikkelen in hun denken: projecteer een scène met bijhorende vraag in het boek en je bent vertrokken. Of laat je klas in groepjes werken en zoveel mogelijk argumenten of scenario’s verzinnen voor een bepaald spoor. Of laat hen bij een onbekende illustratie of foto zelf eens een vraag bedenken!

Wat een vragen! is een feest voor al wie vragen stelt en fantaseert. Dat dit plezier gemakkelijk gedeeld kan worden tijdens gesprekjes, bewijst dit boek. Warme aanrader.

TIP

Hang een prent en bijhorende vraag uit dit boek op aan een muur in je klas. Laat de kinderen hun antwoord opschrijven en hang de antwoorden bij de prent. Of laat hen een nieuwe vraag noteren bij de prent. Je vindt deze werkvorm en nog andere tips om het denken zichtbaar te maken, in dit blogartikel.

Wat een vragen! (4+)

Mac Barnett (auteur)  |  Christian Robinson (ill.)  |  J.H. Gever (vert.)  |  ISBN 9789025777579  |  Gottmer

Met dank aan Uitgeverij Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.