Onder een deken van liefde. Denkkaravaan leest: Waar is Winter?

Thema’s: de komst van een kind, loslaten, afscheid

Op een donkere winterdag wordt de wereld wakker onder een deken van sneeuw. Terwijl sneeuwballen zoeven door de lucht, maken Mika en Pip geen sneeuwpop zoals alle anderen, maar een sneeuwkind. Dan gebeurt er iets vreemds: uit het mondje kringelt een wolkje.

Op de voorzijde van Waar is Winter? zie je een grappige sneeuwpop en twee spelende figuren Mika en Pip) in roze en geel. (Met de titel in een prachtig lettertype!). Op de achterkant zie je Mika en Pip in een winters landschap hoopvol naar boven staren. Pas op het einde van het boek begrijp je waar Mika en Pip naar kijken. Ze hopen op een winterwonder.

‘Mika en Pip ‘Ze hadden geen kind, geen hond en ook geen kat. Maar ze hadden elkaar.’

Maar even terug naar het begin, waar Pip en Mika hun sneeuwkind maken. Voor de ogen gebruiken ze een roze knoop van Mika en een gele knoop van Pip. Heel grappig hoe dit kind tot leven komt, al ‘pruttelend als een koffiezetapparaat.’ Op de vraag waar het kind vandaan komt, wijst het naar boven. Uit de lucht gevallen dus.

Ze noemen het Winter en het blijkt een bijzonder kind te zijn waar ze wel hun handen vol mee hebben. Want waar moet Winter slapen? En mag Winter wel warme chocolademelk? Niet te dicht bij het vuur, Winter! Samen met de andere kinderen, heeft Winter dolle pret buiten in de kou. Maar dan kondigt de lente zich aan en neemt het verhaal een andere wending. Winter verdwijnt als sneeuw voor de zon en dat maakt Pip en Mika verdrietig.

“We wisten dat dit zou gebeuren, verzuchtte Pip.

Vanaf de eerste dag al.

Mika knikte verdrietig.

Maar het was een heerlijke tijd,

zo samen met ons drie.”

Maar Gerda Dendooven geeft ons hoop. Op de plek waar Winter verdween, groeit er maanden later wél een prachtige winterbloem (met gele en roze knopjes). En dan worden de dagen weer korter en de nachten kouder en dwarrelden duizenden donzige vlokken neer…

Gerda Dendooven is een maker die met een minimum aan woorden en beelden een rijke innerlijke wereld kan oproepen. Drie kleuren voeren de boventoon in Waar is Winter?: wit, roze en geel. Ze schets er mooie taferelen mee die op een hele speciale manier ook warmte scheppen. Ze vertelt het verhaal zo poëtisch en laat heel veel interpretaties toe. Je kan er de komst van een kind in lezen vol dankbaarheid, maar ook afscheid en gemis. Kinderen zullen er nog wel andere dingen in zien en daar ben ik heel erg benieuwd naar. Fijn ook dat het kind geen jongen noch meisje is, maar gewoon een kind.

Met dit prentenboek kan je praten over de komst van een kind, maar ook over wat kinderen nodig hebben, wat het betekent om voor elkaar te zorgen of iemand los te laten. Maar de eerste vraag die ik zou stellen na het voorlezen is “Wat denken jullie dat er zal gebeuren?” of “Wat zou je willen dat er nu gebeurde?”

Een teder en stil boek met een zacht laagje humor en hoop.

Waar is Winter?

Gerda Dendooven  |  ISBN 9789045129709  |  Querido

Met dank aan Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.