De natuur gaat altijd door. Denkkaravaan leest: Opa en de ijsvogel

Thema’s: seizoenen, ijsvogel, leven en sterven

Een heel jaar lang gaan opa en zijn kleinkind naar de rivier om naar de ijsvogels te kijken. Een mannetje en een vrouwtje maken samen een nestje. Ze krijgen jonkies en die worden groot. Zo is het ook bij mensen: je wordt geboren, je wordt volwassen, misschien krijg je kinderen. En je wordt oud. Zo gaat dat in het leven. En zo gaat het in de natuur.

Het schitterende prentenboek Opa en de ijsvogel gaat over de kringloop van het leven. Opa leert zijn kleinkind tijdens hun uitjes aan de waterkant, op de rivier of zittend onder een boom kijken naar de wonderlijke natuur. Die wordt prachtig in beeld gebracht door Sarah Massini: je waant je op de eerste rij bij de mooiste natuurwandeling ooit. En bewonder ook de cover met de titel en enkele details in koperkleurige foliedruk). Centraal staat de ijsvogel en het veranderen van seizoenen.

Ondertussen zie je opa ouder worden en voel je dat hij niet meer lang te leven heeft. Anna Wilson slaagt erin een mooi evenwicht te houden tussen de zorgeloosheid en nieuwsgierigheid van het kind (in het boek wordt niet benoemd of het een jongen of meisje is) en het afscheid dat hem te wachten staat.

‘Waar zijn papa en mama ijsvogel?’ vroeg ik.

‘Die zijn dood,’ antwoordde opa. ‘Zo gaat dat in de natuur: de volwassenen gaan dood en de jongen blijven leven.’

‘Nee!’ riep ik.

‘Niemand leeft altijd maar door,’ zei opa.

Wanneer het kind na de winter alles opnieuw tot bloei ziet komen, denkt het aan de wijze woorden van opa “Zo gaat dat. De natuur gaat altijd door.”

Een origineel prentenboek over leven en sterven en hoe de natuur alsmaar doorgaat. En een boodschap waar je hoop uit kunt putten. Het naderende afscheid van opa (en zijn levenslessen) wordt warm in beeld gebracht en het verhaal heeft een prettig ritme. Aanrader.

Opa en de ijsvogel

Anna Wilson (tekst)  |  Sarah Massini (ill.)  |  J.H. Gever (vert.)  |  ISBN 9789025777241  |  Gottmer

Met dank aan Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.